Obama profiteert van Sandy, verkiezingsspanning stijgt

De gevolgen van orkaan Sandy in de VS zijn niet voorbij. Iedereen vindt dat president Obama de ramp goed aanpakt. Dat brengt hem morgen bij de verkiezingen voordeel.

New York City Marathon runners carry relief supplies through a damaged neighborhood in the Staten Island borough of New York November 4, 2012. Hundreds of runners in New York City are refusing to let a canceled marathon spoil their Sunday plans and are channeling months of preparation into informal runs intended to benefit victims of superstorm Sandy. Early Sunday, more than 1,000 people, many of whom had planned to run the race, crowded onto two Staten Island Ferry boats, headed to the stricken borough with relief supplies ranging from food to plastic bags to help residents store belongings from damaged or destroyed homes. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) REUTERS

De Amerikaanse autoriteiten doen het mogelijke om de verkiezingen morgen zonder problemen door te laten gaan in gebieden die vorige week zwaar zijn getroffen door orkaan Sandy. Maar voor veel bewoners langs de oostkust heeft stemmen geen prioriteit. Bijna twee miljoen slachtoffers zitten nog zonder stroom en inwoners bereiden zich voor op een nieuwe storm.

In New Jersey mogen slachtoffers van Sandy stemmen via e-mail. Tientallen stembureaus in de staat zijn ondergelopen, net als in New York en Connecticut. Daar wordt overwogen om mensen te laten stemmen in tenten. Tienduizenden kiezers zijn toegewezen aan andere stembureaus.

De drie kuststaten zijn niet cruciaal voor de uitslag van de verkiezingen, die spannend beloven te worden. President Obama weet al zeker dat hij gaat winnen in deze Democratische bolwerken. Maar de aanpassingen vergroten het risico op klachten over ongeldige stemmen.

Ook vreest het team van Obama bij een lage opkomst in de Democratische kuststaten voor een herhaling van het doemscenario van 2000, toen George W. Bush de meeste kiesmannen had, maar zijn uitdager Al Gore in totaal meer stemmen kreeg.

Op basis van het aantal kiesmannen heeft Obama een voorsprong, maar in landelijke peilingen gaat hij nek-aan-nek met uitdager Romney. In het getrapte systeem van Amerika krijgt degene die meer dan 50 procent van de stemmen wint, alle kiesmannen van een staat.

De strijd richt zich nu op de negen swing states, waar geen van de kandidaten een duidelijke voorsprong heeft. Obama en Romney zijn vandaag in Ohio, met achttien kiesmannen een belangrijke trofee. Romney gaat nog naar zeker drie andere onbesliste staten, Obama naar twee.

Orkaan Sandy lijkt in het voordeel te werken van president Obama, die vorige week zijn campagne tijdelijk staakte om de hulp te coördineren. Bijna 70 procent van de Amerikanen vindt dat de president de ramp goed heeft aangepakt, terwijl 15 procent vindt van niet, aldus een peiling van NBC en The Wall Street Journal.

Maar de ramp is nog niet achter de rug. Terwijl tienduizenden slachtoffers van Sandy in onverwarmde huizen bivakeren, is er een noordoostelijke storm voorspeld. Temperaturen zullen in de loop van de week dalen tot onder het vriespunt en er wordt gevreesd voor nieuwe overstromingen. Burgemeester Bloomberg van New York heeft gezegd dat 30.000 tot 40.000 inwoners van zijn stad ander onderdak nodig hebben.

Het dodental van Sandy is opgelopen tot zeker 112. Ouderen in onverwarmde huizen zijn opgeroepen om naar opvangcentra te gaan. Hulpwerkzaamheden worden gehinderd door brandstoftekorten.

In Manhattan was de elektriciteit gisteren overal hersteld en de meeste metro’s reden weer. Hardlopers die zouden meedoen aan de afgelaste New York Marathon organiseerden een alternatieve route door het net heropende Central Park. Anderen gingen naar zwaar getroffen stadsdelen als Staten Island om eten en dekens te brengen.

Geen bezieling : pagina 11

Bijlage De Wereld: pagina 1-8

    • Mirjam Remie