Obama de enkeling

Je verwacht het niet van een groot redenaar, maar misschien is Barack Obama daarom wel zo ongrijpbaar: hij is een loner. „Obama is de meest introverte Amerikaanse president van de afgelopen decennia”, zegt journalist Jodi Kantor in de BBC-documentaire Obama: What Happened to Hope? „’s Avonds zit hij uren in zijn studeerkamer te schrijven en te denken. Alsof hij alle problemen van de wereld in zijn eentje wil oplossen.”

Obama-fans konden gisteren hun hart ophalen. Niet alleen de BBC, maar ook CNN en Brandpunt zoomden aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in op de man die hope en change beloofde. Waar de BBC koos voor een psychologische invalshoek, maakte CNN een zakelijk portret: wat zijn de plussen en minnen van vier jaar Obama. Brandpunt deed het op z’n Nederlands: een tikkeltje provocerend en met veel oog voor de centen.

„Hebt u het gevoel dat er iets verandert in de Verenigde Staten”, wil Wouter Kurpershoek van een passant voor het Witte Huis weten. „U kunt niet langer de politieman van de wereld zijn.” Door de enorme schuldenlast wordt Amerika een tandeloze supermacht; Amerikanen hebben volgens Kurpershoek een wake-up call nodig. Twee Nigeriaanse toeristen bewijzen zijn gelijk. Ze winkelen „om de Amerikaanse economie te stimuleren”. Thuis leven ze hun dromen wel na.

Een vaak terugkerend thema bij de buitenlandse documentaires: Obama verkoopt zijn boodschap slecht. Hij haalde de Amerikaanse auto-industrie met een bailout uit het slop, maar driekwart van de Amerikanen was tegen de ingreep. Hoe kan dat? „Obama denkt niet in soundbites”, zegt journalist David Maraniss in Obama Revealed: The Man, the President. Andrew Marr van de BBC verwoordt het sterker: „Obama is een geweldig symbool, maar symbolen zijn niet altijd goede gesprekspartners.”

Volgens Marr is Obama van zichzelf vervreemd. Zijn reclamecampagnes zijn hard en het is een veeg teken dat Republikeinen hem na de eliminatie van Osama bin Laden feliciteerden omdat hij eindelijk ‘het licht zag’. Nee dan Herbie Hancock. De Amerikaanse jazzmusicus riep in Kunststof op samen te werken om de mensheid te redden. Presentator Joost Karhof hoorde hem ongemakkelijk aan: You’re trying to push the boundaries”, concludeerde hij uiteindelijk maar.

Deze week vervangt redacteur Danielle Pinedo tv-recensent Hans Beerekamp