Sneller met de auto of de trein? NS en TomTom melden verschil in reistijd

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het verschil in reistijd tussen trein en auto komt op een NS-website te staan. Hiervoor gaan de Nederlandse Spoorwegen en TomTom samenwerken, schrijft De Telegraaf vanochtend.

Automobilisten hebben volgens directeur van NS Zakelijk Joost Ravoo vaak onterecht het idee dat reizen met het openbaar vervoer veel langer duurt.

“Als ze de echte reistijd zien, actueel door TomTom bijgewerkt, geldt dat ze in de Randstad met openbaar vervoer vaak sneller zijn.”

In het buitengebied is de auto vaak sneller.

Gary Raucher, marketingtopman bij TomTom:

“Ons gezamenlijke doel is reizigers zo snel, efficiënt en comfortabel mogelijk van deur-tot-deur te laten reizen. Onze real-time verkeersinformatie zorgt er nu al voor dat automobilisten hun bestemming sneller bereiken en voorziet hen van de meest accurate aankomsttijd. Maar vanaf nu kunnen mensen ook, in één oogopslag, zien welke vorm van vervoer het snelst is op elk willekeurig moment. Met deze samenwerking helpen we reizigers gepersonaliseerd –online en mobiel - een betere beslissing te maken over welke vorm van vervoer ze kiezen, gebaseerd op de actuele situatie”.

De reistijd van de treinen komt, inclusief de tijd die nodig is om van en naar het station te reizen, op filewissel.nl te staan.

Van de site is nu een bètaversie in de lucht, die nog niet naar behoren werkt. Storingen in de dienstregeling zijn nog niet in de site verwerkt. Ook wordt geen schatting gemaakt van de tijd die nodig is om te parkeren.

    • Marije Willems