Nivelleren een feest? Nu even niet

De opstand in de VVD over de zorgpremie laat ook de PvdA niet onberoerd.

Den Haag. Vrolijke gezichten tijdens de traditionele bordesscène?

Niet als de foto dit weekend zou zijn genomen.

De opstand in de liberale gelederen over de inkomensafhankelijke zorgpremie duurt nog altijd voort, zo bleek dit weekend. En het tumult heeft ook PvdA’ers de stuipen op het lijf gejaagd.

In Eva Jinek op Zondag noemde VVD-coryfee Hans Wiegel het gisteren „onvermijdelijk” dat de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt teruggedraaid. Het voorstel is volgens Wiegel „niet uit te leggen, onaanvaardbaar” en komt sowieso niet door de Eerste Kamer.

Even later benadrukte CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma in Buitenhof nog maar eens dat Rutte en Samsom ook bij de christendemocraten niet hoeven aan te kloppen voor steun. Buma: „We willen best praten over bezuinigingen, maar deze maatregel levert niets op.”

Wiegel hekelde vooral de uitspraken van PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag in het Algemeen Dagblad. Spekman benadrukte dat de PvdA niet van plan is coalitiepartner VVD tegemoet te komen bij invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie en noemde nivelleren juist „een feest”.

Maar van de meeste PvdA’ers had Spekman de VVD die gevoelige concessie niet zo stevig hoeven inpeperen. Dat bleek wel bij het formatiecongres van de partij, zaterdag in de Brabanthallen in Den Bosch.

Daar was een beetje opgewektheid toch wel op zijn plaats geweest. De PvdA is toch maar mooi terug in het centrum van de macht, nadat de partij een half jaar geleden nog zonder zelfvertrouwen in de oppositie bivakkeerde. En het regeerakkoord bevat ook „veel moois”, zoals de nieuwe vicepremier Lodewijk Asscher zei.

Toch was de sfeer bedompt. Echt spetteren wilde het maar niet, de hele dag. De toespraken van Samsom en Asscher kregen een warm applaus, maar meer ook niet. Na afloop bleef slechts een handjevol partijgangers een biertje drinken. De meeste Kamerleden en ministers waren snel vertrokken.

Over de opstand bij de VVD was geen spoor van leedvermaak onder de aanwezigen, al hebben die in het verleden toch hun eigen portie partijellende meegemaakt.

Integendeel. „Rutte is ook onze premier, van ons kabinet”, zei een intimus van partijleider Samsom. „Voor de PvdA is dit heel vervelend.” Kamerlid Martijn van Dam noemde de situatie bij de VVD „zorgwekkend”. „Dit kunnen ze niet nog een week volhouden.”

Wacht maar, dachten de meeste PvdA’ers: nu is het de VVD, maar straks zijn wíj aan de beurt.

    • Thijs Niemantsverdriet