Opnieuw frauduleuze publicaties Diederik Stapel ontdekt

Het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg. Foto Dolph Cantrijn / Hollandse Hoogte

Er zijn nieuwe fraudegevallen ontdekt van de Tilburgse psycholoog Diederik Stapel. De commissies-Noorten -Levelt, die onderzoek doen naar het werk van de omstreden wetenschapper, hebben een nieuwe update van hun onderzoek gepubliceerd, zo schrijft de NOS vanochtend.

Aan de lijst van de commissies zijn negen artikelen en twee proefschriften toegevoegd. In totaal zijn er nu 46 artikelen onderzocht, waarvan in 21 gevallen fraude is aangetoond. In drie artikelen zijn er ‘hoogstwaarschijnlijk’ data vervalst, maar daarvoor is nog geen hard bewijs gevonden. Zeven proefschriften zijn zonder fraude tot stand gekomen.

Stapel pleegde de fraude zowel bij de Universiteit van Tilburg, waar hij vorig jaar werd ontslagen, als bij de Rijksuniversiteit Groningen. Beide universiteiten deden aangifte.

Stapel behoort tot grootste wetenschapsfraudeurs ooit

Het OM verwacht dat het onderzoek nog geruime tijd kan duren. “Het is een complex onderzoek”, liet een woordvoerder eerder weten tegenover NRC. Met de tientallen frauduleuze publicaties behoort Stapel niet alleen in Nederland, maar ook internationaal tot de grootste wetenschapsfraudeurs ooit. Zijn val bracht vorig jaar een heftig debat op gang over de wetenschappelijke integriteit in Nederland.

De universiteiten scherpten de afgelopen zomer het antifraudebeleid aan en de gedragscode voor integer onderzoek. Een commissie die is ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, pleitte onlangs voor een zorgvuldiger omgang met onderzoeksgegevens.

    • Annemarie Coevert