Niet slapen op een feestje? Afbekken, zo'n kind

Een kinderfeestje geven – ik vind het verschrikkelijk. En ik heb nog wel drie kinderen op de basisschool. Het gaat mij niet om de kinderen. Elke vakantie en de meeste weekenden heb ik ten minste vijf kinderen om me heen. Meestal meer. Hoe meer, hoe beter. Maar een kinderfeestje vind ik een verschrikking. Want een kinderfeestje móet leuk zijn, van begin tot eind. Hoe overleef je een kinderfeestje?

1Nodig niet te veel kinderen uit. Maar vooral ook niet te weinig. Je moet toch een mega-inspanning verrichten en dan maakt het niet uit of er zes of tien kinderen komen. Twintig, of de hele klas van dertig (je ziet het steeds vaker), is wel te veel en overbodig. Nodig in elk geval alle beste vriendjes en vriendinnetjes van de jarige uit en ook de kinderen die het jarige kind eerder hebben uitgenodigd op hún feestje. Het is ook een uitgelezen kans een kind dat altijd overal buiten valt eens een pleziertje te gunnen. Maar alleen met instemming van het jarige kind. Want jarig ben je maar eens per jaar.

2Bereid je voor op het onverwachte. Je kunt nog zoiets leuks bedenken, de praktijk is weerbarstig. Een vriendin zette een schitterende speurtocht in een bootje op het water uit. Alleen was ze vergeten dat haar dyslectische dochter grote moeite zou hebben met het lezen van de opdrachten. De vriendinnetjes rukten de kaartjes uit haar handen. Een kinderkookworkshop is leuk voor kinderen die wel eens helpen koken. Maar minder voor kinderen die niet weten hoe je een ei moet pellen.

3Maak een draaiboek. Improviseren is een kunst – maar niet op een feestje. Anders sta je met een groep kinderen zonder metrokaartjes bij de metro. Of zonder bikini bij het zwembad. Denk van tevoren goed na en maak een lijst van spullen die nodig zijn en van wat er moet gebeuren.

4Zorg voor hulp. Vraag opa en oma, mits die fit zijn. Geef anders twee middelbare schoolmeisjes (of jongens!) ieder 30 euro als ze beloven zich een middag lang in te zetten. En dat gaan ze doen. Middelbare schoolmeisjes vinden die horden kinderen die hen aanspreken met ‘juf’ enig. Het geld trouwens ook.

5Wees streng op een slaapfeestje. Slaapfeestjes zijn populair, vooral bij meisjes tussen de acht en de twaalf jaar. Een lerares op de school van mijn kinderen vindt dat slaapfeestjes „bij wet verboden moeten worden”. Zij krijgt de hangerige en chagrijnige kinderen op maandag in de klas. Let op: Slaapfeestjes zijn best makkelijk. Belangrijk is een geweldige avondmaaltijd (namelijk friet en kip) en een geweldig ontbijt (croissant en zoveel hagelslag als op een beschuit kan blijven liggen). Verder een spannende film en nog even discodansen.

Er is één lastig aspect: vanaf half elf ’s avonds moet je van vriendelijke feestmoeder in een zeer strenge akela veranderen. Om elf uur moet het stil zijn. Dat lukt alleen als je in de slaapkamer gaat zitten. Ik heb wel eens een uur doorgebracht in kleermakerzit op de verkleedkist, elk kind afbekkend dat maar een woord durfde te fluisteren. Doe dat. Bij de hagelslagberg de volgende ochtend hebben ze het je vergeven. En als de ouders om 11.00 uur de feestgangers komen halen, krijgen ze een kind mee in plaats van een dweil.

6Maak voor iedereen een snoepzakje. Het zal je verbazen, maar het zakje dat de kinderen na afloop van het feest mee naar huis krijgen, zullen ze zich nog maandenlang herinneren. Het feest daarentegen waarschijnlijk niet. Vul het dus goed!

    • Sheila Kamerman