Nationalisten keren zich af van president Poetin

Duizenden rechtse nationalisten in Moskou hebben gisteren het vertrek van president Poetin geëist. Ze deden dat tijdens de ‘Russische mars’, een jaarlijkse betoging van (extreem)rechtse nationalisten. Dergelijke marsen worden elk jaar in steden verspreid over heel Rusland gehouden. Het sterke anti-Poetinkarakter van de mars in Moskou was opvallend. Bij verkiezingen de afgelopen jaren kon Poetin altijd rekenen op de steun van de nationalisten.

De groeiende onvrede houdt verband met de recentelijk aangekondigde miljoeneninvesteringen die het Kremlin wil doen in de Noordelijke Kaukasus, een onrustige regio in het zuiden van Rusland waar voornamelijk moslims wonen. In de buurt van die regio worden in 2014 de Olympische Winterspelen gehouden. De nationalisten vinden het een slecht idee dat er geld in de Kaukasus wordt gestopt, terwijl Rusland in een economische crisis verkeert.

De mars verliep vreedzaam. Afgelopen jaren waren er vaak gewelddadigheden tegen immigranten. De politie arresteerde 25 mensen omdat zij afbeeldingen van hakenkruizen droegen. In 40 steden werden marsen gehouden, in Moskou waren er ongeveer 20.000 betogers. (AP)