Met noedels kun je alles maken

In mijn voorraadkast wonen standaard een stuk of zesentwintig soorten Aziatische noedels. Brede en smalle, dikke en dunne, gemaakt van tarwe, van boekweit, van mungbonen, van zoete aardappel, van witte, van bruine, ja zelfs van zwarte rijst, als ze bestaan heb ik ze in huis. Het is een nogal redeloze verzameldrift, maar toch niet volkomen

In mijn voorraadkast wonen standaard een stuk of zesentwintig soorten Aziatische noedels. Brede en smalle, dikke en dunne, gemaakt van tarwe, van boekweit, van mungbonen, van zoete aardappel, van witte, van bruine, ja zelfs van zwarte rijst, als ze bestaan heb ik ze in huis. Het is een nogal redeloze verzameldrift, maar toch niet volkomen nutteloos. Je kunt met noedels namelijk verdraaid lekkere dingen maken. Zoals chow mein.

Chow mein betekent niets anders dan gebakken noedels. Op onderstaand basisrecept kan dan ook vrijelijk gevarieerd worden. Sperzieboontjes, paprika of paksoi in plaats van peultjes en taugé. Reepjes biefstuk, sliertjes ham, ringetjes inktvis of garnalen in plaats van kip. Blokjes gefrituurde tofu, extra paddenstoelen of gewoon extra groenten voor een vegetarische versie.

Wel essentieel zijn de typisch Aziatische smaakmakers: gember, sojasaus, sesamolie en Shaoxing, een Chinese kookwijn met een aangenaam rokerige smaak (die je overigens wel weer prima kunt vervangen door droge sherry).

Week de shiitakes 20 – 30 minuten in een kommetje lauwwarm water. (Verse shiitakes hoeven niet te worden geweekt). Schep de reepjes kip om met de lichte sojasaus, de Shaoxing, 1 theelepel sesamolie, een halve theelepel zout en flink wat versgemalen peper. Laat 10 – 20 minuten marineren. Kook intussen de noedels beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Spoel ze onmiddellijk koud, laat even uitlekken en meng er de resterende 2 theelepels sesamolie door, opdat ze niet gaan plakken.

Knijp het weekvocht uit de shiitakes en snijd de harde steeltjes eraf. Snijd de hoedjes in reepjes. Laat de kip uitlekken en vang het marinadevocht op. Verhit een wok op hoog vuur tot hij begint te walmen. Schenk er 1 eetlepel arachideolie in en roerbak de reepjes kip tot ze gaar zijn. Schep uit de wok en bewaar. Veeg de wok schoon met keukenpapier. Verhit de rest van de arachideolie en fruit hierin 10 seconden de knoflook en gember. Voeg de peultjes toe en roerbak 20 seconden mee. Voeg de lenteui toe en roerbak 20 seconden mee. Voeg de taugé toe en roerbak 20 seconden mee.

Voeg nu de koude noedels, de kipreepjes, de bewaarde marinade, de donkere sojasaus en de suiker toe. Schep alles op hoog vuur nog een paar minuten om, tot de noedels door en door warm zijn. Serveer meteen, liefst in een kommetje en met eetstokjes.

Chow mein

Voor 2 personen:

8 gedroogde shiitakes (toko) of 100 gram verse

150 g kippendijfilet, in smalle reepjes

2 el lichte sojasaus

2 el Shaoxing of sherry

3 tl sesamolie

200 g eiernoedels

1 teentje knoflook, fijngesneden

een klein stukje gemberwortel, fijngesneden

75 gram peultjes, in de lengte gehalveerd

2 lente-uitjes, in ringetjes

3 el arachideolie

50 g taugé

1 el donkere sojasaus

½ tl suiker