Merkel: eurocrisis duurt nog zeker vijf jaar

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) waarschuwt dat de eurocrisis nog zeker vijf jaar zal aanhouden. Op een CDU-bijeenkomst zaterdag zei Merkel daarom dat „wij een stuk strengheid nodig hebben om de wereld ervan te overtuigen dat het loont om in Europa te investeren.” Zonder Griekenland te noemen zei Merkel dat het geen zin heeft om beloftes die doen waaraan men zich niet kan houden.

In weerwil van de Duitse voorzichtigheid toonde de Griekse premier Antonis Samaras zich gisteren optimistisch. Hij verwachtte een positieve uitkomst van de stemmingen deze week in het Griekse parlement over een pakket hervormingsmaatregelen en de begroting van 2013. Griekenland zal volgens hem daarmee voldoen aan de voorwaarden van het IMF en de Europese Unie om nieuwe steun te ontvangen en te voorkomen dat het land bankroet gaat.

Zaterdag had Merkel gezegd dat diegene die denkt dat crisis binnen twee jaar voorbij is, „zich vergist”. Bij haar jaarlijkse persconferentie in augustus had Merkel ook al gezegd dat de crisis „niet met een paukenslag” kan worden opgelost.

Vanochtend waren intussen alle ogen gericht op een akkoord dat afgelopen nacht werd bereikt in de Duitse coalitie na urenlang crisisberaad in het kantoor van Merkel. Duidelijk werd dat de bondskanselier die zo streng wil zijn in Europa, in eigen land juist soepeler wil omgaan met de begroting. Gisteren zette de aanvoerder van de Beierse christen-democraten (CSU), Horst Seehofer, het topoverleg van de regeringscoalitie op scherp. Hij zei tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de coalitie met resultaten moest komen om te bewijzen dat zij nog „handelingsbekwaam” is. Het ging volgens de CSU-chef om niets minder dan de herverkiezing van de coalitie bij de volgende verkiezingen over een jaar.

De coalitie worstelt met kwijnende populariteitscijfers. Zo maakte Financial Times Deutschland gisteren een opinieonderzoek bekend waaruit blijkt dat 70 procent van de Duitsers teleurgesteld is in de huidige regering. Dan helpt het niet dat CDU/CSU en FDP de afgelopen maanden steeds meer verdeeld lijken over belangrijke thema’s.

Na acht uren praten presenteerden de partijsecretarissen vannacht om twee uur een pakket maatregelen dat aan elk van de coalitiepartijen wat gunt om aan de eigen kiezers te tonen. De CDU kan het pensioen van oudere minima (een klein beetje) verhogen. Op verzoek van de CSU komt er per 1 augustus volgend jaar een toeslag voor mensen die hun kind niet naar een crèche willen sturen. Bovendien komt er 750 miljoen extra voor nieuwe wegen. En op verzoek van de FDP wordt de eigen bijdrage geschrapt die mensen moeten betalen voor een bezoek aan arts of tandarts. De krant Die Welt kopte vanochtend dat deze ‘koehandel’ miljarden extra kost. En de sociaal-democraten van de SPD kondigen juridisch verzet aan tegen de kindertoeslag.

    • Frank Vermeulen