Marketeer of Orange scoort niet

Hadden ze zijn moeder al buitenspel gezet bij de kabinetsformatie, nu blijken die ministers ook nog zijn advies domweg in de wind te slaan.

Maar hij blijft glunderen: kroonprins Willem-Alexander, bestuurslid sedert 1998 van het IOC als HRH the Prince of Orange. Sinds twee jaar heeft hij marketing in portefeuille.

Het toekomstige staatshoofd beval Nederland eerder dit jaar, tijdens de Olympische Spelen in Londen, warm aan om zich te kandideren voor de organisatie van dit reusachtige sportevenement. En wel voor het jaar 2028. Dan is het honderd jaar geleden dat de Spelen in Amsterdam werden gehouden, ondanks de tegenwerking toen van de Tweede Kamer. Zijn overgrootmoeder weigerde trouwens dat evenement officieel te openen.

Op tv zei Willem-Alexander op 6 augustus: „De Olympische Spelen zijn een ideaal punt aan de horizon bij het ontwikkelen van een nieuw Nederland waar we tientallen jaren profijt van zullen hebben.” [..] „Ik zeg: ga door!”

Vandaag stonden de nieuwe ministers bij moeder op het bordes van haar paleis. Ze hebben getekend voor een regeerakkoord waarin staat dat de regering van moeder de Olympische Spelen niet naar Nederland wil halen. Dat zou maar kostbaar en riskant zijn in deze crisistijd.

Sportbestuurders reageerden hierop kalm, bijna opgelucht. De organisatie die zich ermee bezighield, Olympisch Vuur, was ook al nooit meer dan een theelichtje.

The marketeer of Orange heeft dus niet gescoord. Toch toonde hij zich zaterdag opgetogen op het eeuwfeest van het NOC. Tja, als je je niet kunt verdedigen, mag je vast ook niet aanvallen.

De Spelen naar Nederland halen was geen doel, betoogde de prins nu, maar slechts een middel om sport in Nederland op olympisch niveau te brengen. En het kabinet heeft gelukkig opgeschreven dat het dít doel steunt.

Alleen: steun staat hier niet voor harde euro’s. Het zijn slechts loze woorden, maar de prinsenhand was ermee gevuld.

John Kroon