Kortkolom buitenland

Immigranten op weg naar Italië verdrinken

Rotterdam. Zeker elf immigranten zijn zaterdag verdronken nadat de rubberboot waarmee zij vanuit Libië aan de overtocht naar Italië waren begonnen, averij had opgelopen. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa heeft de Italiaanse kustwacht een zeventigtal mensen kunnen redden. De zijwanden van de boot, nog geen tien meter lang, waren langzaam aan het leeglopen. De boot leed schipbreuk op zestig kilometer buiten de kust van Libië. (NRC)

Na zware regens in Zuid-India 22 doden

Hyderabad. Zeer zware regenval de afgelopen vier dagen in de deelstaat Andra Pradesh, in het zuiden van India, heeft aan zeker 22 mensen het leven gekost. Het was de zwaarste regenval in veertig jaar. Ongeveer 95.000 mensen moesten naar opvangkampen worden gebracht. De meeste doden vielen in het district Godavari, door verdrinking en instortende huizen. Eerder waren bij een orkaan in de buurprovincie Tamil Nadu al acht doden gevallen. (AP)

Betoging in Kiev tegen stemfraude

Kiev. Ongeveer 2.000 mensen hebben vanochtend in Oekraïne gedemonstreerd tegen de „grove fraude” die gepleegd zou zijn tijdens de parlementsverkiezingen van 28 oktober. Die verkiezingen werden gewonnen door de regerende Partij van de Regio’s, van president Janoekovitsj. Internationale waarnemers hebben verklaard dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. De betogers hadden zich verzameld tegenover het gebouw van de kiescommissie. De betoging werd geleid door oppositiepartij Vaderland, van de gevangen ex-premier Joelia Timosjenko. Ook de partij Oedar van bokskampioen Vitali Klitsjko en de extreemrechtse partij Svoboda namen deel aan de actie. (AFP)

Explosies in Bahrein eisen twee doden

manama. In de Bahreinse hoofdstad Manama zijn vanochtend twee doden gevallen bij een reeks explosies. Volgens de autoriteiten gingen minstens vijf bommen af. De slachtoffers zouden twee straatvegers van Aziatische herkomst zijn. Lokale media in Bahrein berichten dat één van de explosieven afging toen een van de mannen het van zich wegschopte. De bommen waren „thuis” vervaardigd, aldus de autoriteiten. Vorige week verbood de regering tot nader order protestdemonstraties van de oppositie. Het is al ruim een jaar onrustig in Bahrein, waar de shi’itische meerderheid invloed wil op het landsbestuur dat wordt gedomineerd door sunnieten. (AP, Reuters)

Kernreactoren in Zuid-Korea stilgelegd

Seoul. Zuid-Korea heeft twee kernreactoren in het zuidwesten van het land stilgelegd nadat aan het licht was gekomen dat verscheidene onderdelen vooraf niet goed waren gecontroleerd. Volgens de regering gaat het niet om onderdelen van vitaal belang maar zullen de reactoren voor de zekerheid uitgeschakeld blijven tot vast staat dat de onderdelen aan internationale normen voldoen. De regering houdt rekening met stroomtekorten komende winter als gevolg van het wegvallen van de reactoren. (BBC)