Kortkolom binnenland

Te weinig ME paraat bij rellen in Haren

Haren. Bij het uitbreken van de rellen in Haren op 21 september stonden slechts zestien leden van de Mobiele Eenheid (ME) klaar, blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Volgens geraadpleegde experts zijn er tijdens een risicowedstrijd twee tot vier keer zoveel agenten op de been. Toen alle oproerpolitie uiteindelijk ter plekke was, was er al sprake van plunderingen en brandstichting en ontbraken heldere instructies. De agenten wisten onvoldoende waar ze moesten zijn, wat ze moesten doen en waar ze de menigte naartoe moesten brengen. (NRC)

‘Zwaar vuurwerk vaak online verkocht’

Rotterdam. Zwaar knalvuurwerk wordt steeds vaker via sociale media verkocht. Geïnteresseerde jongeren worden benaderd via tussenpersonen, die hen naar een geheime locatie leiden waar contant wordt afgerekend. Dat signaleert de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, meldt de NOS vandaag. De koop is volgens de taakgroep niet zonder risico. Onlangs werden Rotterdamse jongeren van tweeduizend euro beroofd toen ze op een afgesproken locatie verschenen om vuurwerk te kopen. (Novum)

Schippers negeert tabaksadvies RIVM

Den Haag. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) slaat een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de wind over maatregelen die moeten voorkomen dat meer mensen gaan roken. Dat bleek gisteren uit antwoorden die de minister heeft gegeven op vragen van RTL Nieuws. Het RIVM concludeerde onder meer dat fotowaarschuwingen op sigarettenpakjes de gezondheidsrisico’s beter overbrengen en de motivatie van tabaksgebruikers om te stoppen of te minderen vergroten. Schippers laat weten dat over het effect van foto’s op pakjes tegenstrijdige onderzoeken bestaan. (Novum)

Taxichauffeur slaat vrouw bewusteloos

Utrecht. Een taxichauffeur heeft zaterdagnacht in Utrecht een vrouw bewusteloos geslagen, meldt de politie. Aan het einde van de rit bleek dat ze niet genoeg geld op zak had. De 29-jarige vrouw uit Utrecht was in Amersfoort uit geweest en had rond 01.15 uur een taxi naar huis genomen. Daar kwam ze erachter dat ze de overeengekomen ritprijs niet op zak had. Ze kreeg ruzie met de taxichauffeur en dat liep uit op de mishandeling. Een passant vond haar even voor 02.15 uur bewusteloos met een hoofdwond op straat. De vrouw is in een ziekenhuis behandeld. (Novum)

Plofkraak in Vlijmen

Rotterdam. Bij een bank in het Noord-Brabantse Vlijmen is vanochtend vroeg een plofkraak gepleegd. Een auto ramde de voordeur van de bank. Binnen werd met een explosief een geldautomaat opgeblazen, meldt de politie. Uit voorzorg werden de woningen boven de bank ontruimd, maar al snel bleken de woningen veilig en konden de bewoners weer gaan slapen. Bij de plofkraak is volgens Omroep Brabant een onbekend geldbedrag buitgemaakt. (Novum)