Koopkrachtcijfers naar Kamer gestuurd - ‘kijken of ze verschillen van CPB-cijfers’

Foto ANP

Het formatiedossier, met daarin alle stukken die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het nieuwe kabinet, is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De stukken zouden meer licht moeten werpen op de koopkrachteffecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66 lieten eerder vandaag weten dat zij het debat over de regeringsverklaring niet willen voeren als de stukken niet eerst openbaar worden gemaakt. Het debat, waarbij premier Mark Rutte (VVD) de degens kruist met de Tweede Kamer, staat voor donderdag gepland.

Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst liggen alle relevante stukken nu bij de Kamer.

Update 17.55: Morgenochtend komen de vier oppositiepartijen bijeen om te praten over de cijfers. Dan besluiten ze of ze genoegen nemen met de vandaag aangeleverde informatie of alsnog zullen aandringen op uitstel van het debat.

Ophef over effecten zorgpremie

De afgelopen dagen ontstond er veel onrust over de gevolgen van het regeerakkoord en dan met name de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

NRC-politiek redacteur Erik van der Walle in een reactie:

“Het is gebruikelijk dat het ministerie van Sociale Zaken meerekent tijdens de onderhandelingen. Het is nu de vraag of deze koopkrachtplaatjes verschillen met die van het Centraal Planbureau. Dat zou natuurlijk pikant zijn.”

Bekijk hieronder de memo die vandaag naar buiten kwam:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Premier Rutte schrijft op 5 november brief aan formateur over koopkrachtplaatjes die tijdens formatie ter tafel kwamen. Raar toch?

RTL dreigt met kort geding

RTL Nieuws dreigde eerder vandaag een kort geding aan te spannen tegen Algemene Zaken, het ministerie van premier Rutte, als dat niet alle stukken openbaar maakt over de omstreden koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Vrijdag diende RTL Nieuws al een Wob-verzoek in om alle documenten boven tafel te krijgen.

Adjunct-hoofdredacteur van RTL, Pieter Klein, in een reactie op het dossier:

Twitter avatar pieterkleinrtl pieter klein BREKEND: formatiedossier naar Kamer gestuurd, met koopkrachtnota Sociale Zaken, meldt RVD. Even kijken wat dat betekent voor kort geding…
    • Marije Willems