Kledingzaak wil 1.5 mln van UCI na dopeaffaires

Sportkledingmaker Skins wil twee miljoen dollar van de internationale wielerunie UCI. Het Australische bedrijf eist dat bedrag, ruim anderhalf miljoen euro, als schadevergoeding in een rechtszaak.

Skins claimt dat het imago van het bedrijf schade heeft geleden vanwege het dopingschandaal rond de Amerikaanse oud-renner Lance Armstrong. Skins is vijf jaar als sponsor betrokken bij de wielersport.

De advocaat van Skins schrijft in een brief aan de UCI dat het bedrijf „de illusie had dat het profwielrennen grondig was hervormd om dopinggebruik te beperken”. Het Australische kledingbedrijf vindt echter dat die „legitieme verwachtingen verraden zijn”.

Volgens de raadsman heeft de manier waarop de UCI met de dopingzaak-Armstrong is omgesprongen „geleid tot een totaal verlies aan vertrouwen in het wielrennen door het wielerpubliek”.

De UCI pakte Armstrong zijn zeven Tourzeges af en schorste hem voor het leven. Die straf was hem al eerder door de Amerikaanse antidopingwaakhond Usada opgelegd. Desondanks krijgt de UCI veel kritiek dat zij te weinig heeft gedaan tegen doping in de jaren waarin Armstrong fietste.

Skins sponsort onder meer de Australische en de Amerikaanse wielerfederaties. Ook was het bedrijf in het verleden als kledingleverancier verbonden aan Rabobank. (AP)