Kazak Vinokoerov betaalde Rus in Luik

Aleksandr Vinokoerov heeft in 2010 na zijn overwinning in de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik 150.000 euro betaald aan zijn Russische medevluchter Aleksandr Kolobnev, die hij in de eindsprint versloeg.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera beschikt de openbare aanklager in Padua over informatie die betalingen van de Kazachse renner bevestigen. De aanklager stelt dat uit bankafschriften en mails „onomstotelijk” vast staat dat Vinokoerov en Kolobnev een deal sloten over de zege in Luik-Bastenaken-Luik. Er ligt volgens het Italiaanse parket voldoende bewijs om Vinokoerov te beschuldigen van sportief bedrog – strafbaar volgens de Italiaanse wet.

Een dag na de Waalse klassieker stuurde Kolobnev volgens de Corriere della Sera een mail naar Vinokoerov. „Onthoud goed dat ik een geweldige kans had. Als het iemand anders was geweest dan jij, zou ik hebben gereden voor de winst, de glorie en de bonussen. Zelfs mijn vrouw was niet boos dat ik tweede werd, omdat jij ook meedeed. Ik wacht nu geduldig af. Schrijf de informatie voor het overboeken over en wis deze mail.”

Het antwoord van Vinokoerov? „Hi Kolobok, sorry dat het zolang duurde voordat ik reageer. Geen zorgen, jij hebt alles goed gedaan. Wat de afspraak betreft, maak je geen zorgen. Ik regel alles.”

De krant meldt dat met hulp van de Zwitserse overheid in Locarno twee betalingen zijn teruggevonden van Vinokoerov op een rekening van Kolobnev. In juli 2010 maakte hij 100.000 euro over, in december van datzelfde jaar nog eens 50.000 euro.

Vinokoerov raakte na zijn zege tijdens de Spelen van Londen ook al in opspraak: hij zou gewonnen hebben dankzij een deal met zijn Colombiaanse medevluchter Rigoberto Uran. Op anderhalve kilometer voor de streep spraken de twee kort met elkaar; in de sprint keek Uran opzichtig de verkeerde kant op en gaf het goud daarmee weg – al dan niet opzettelijk.

Vinokoerov heeft een dubieuze naam in het profpeloton. Hij werd betrapt op doping in de Tour de France van 2007 en hij zou betrokken zijn geweest bij diverse dopingnetwerken. Spijt heeft hij nooit betuigd – Vinokoerov ontkende altijd dat hij met doping in aanraking is geweest. Komend seizoen wordt hij manager van de Kazachse WorldTour-ploeg Astana.