Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet-Rutte II beëdigd en op het bordes

Jonge kinderen wachten buiten de Sandy Hook basisschool na de schietpartij.
Jonge kinderen wachten buiten de Sandy Hook basisschool na de schietpartij. Foto Reuters / Michelle McLoughlin

De nieuwe ministersploeg van het kabinet-Rutte II is zojuist onder het toeziend oog van koningin Beatrix beëdigd op Paleis Huis ten Bosch. De beëdiging werd gevolgd door de traditionele bordesscène.

De beëdiging van de ministers was tot nu toe altijd besloten. Het is de eerste keer dat de beëdiging van een kabinet wordt geregistreerd en live werd uitgezonden. Daarmee kwam Rutte tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer.

Update 12.20 uur: ‘beëdiging heeft twee keer plaatsgevonden’

Twitter avatar DominiqueHeyde Dominique v.d. Heyde Ai. De beëdiging heeft twee keer plaatsgevonden. De eerste keer was tien minuten vroeger dan afspraak met tv. Tweede keer dus nep

De directeur van het kabinet van koningin Beatrix las de eed voor en de ministers stapten vervolgens beurtelings naar voren en spraken de volgende woorden: “Zo waarlijk helpe mij god almachtig”, of: “dat verklaar en beloof ik”. Rond 13.00 uur zijn de zeven staatssecretarissen ingezworen. Na het officiële gedeelte gingen de ministers en de staatssecretarissen naar hun departement. Vanmiddag vanaf 16.00 uur vergadert de ministerraad voor de eerste keer in de nieuwe samenstelling in de Trêveszaal.

Premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher gaan leiding geven aan dertien ministers en zeven staatssecretarissen: zeven ministers en drie staatssecretarissen van VVD-huize en zes ministers en vier staatssecretarissen van PvdA-huize. De formatie duurde 54 dagen; één van de kortste formaties ooit.

‘Een gezelschap van bestuurlijke routiniers’

Het tweede kabinet-Rutte is in de eerste plaats een gezelschap van bestuurlijke routiniers, schreven redacteuren Tom-Jan Meeus en Derk Stokmans onlangs in NRC Handelsblad. Acht van de dertien ministers bezetten eerder een kabinetspost. En de bewindslieden die niet eerder deel uitmaakten van de regering, hebben op één na allemaal hun sporen in Den Haag verdiend.

Meeus en Stokmans:

In de zogenoemde zeshoek, waar alle financieel- en sociaal-economische beslissingen worden voorbereid, is Asscher de enige nieuwkomer in Den Haag. Het VVD-smaldeel weet van de hoed en de rand. Rutte en Edith Schippers (Volksgezondheid) keren terug, terwijl Henk Kamp (Economische Zaken) van alle nieuwe bewindslieden verreweg de meeste Haagse ervaring heeft. Hij begint – na Defensie, Volkshuisvesting en Sociale Zaken – aan zijn vierde ministerie.

Asscher wordt in de zeshoek vergezeld door zijn partijgenoten Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Plasterk deed Onderwijs in het kabinet-Balkenende IV en was financieel woordvoerder in de afgelopen periode. Wat in die zeshoek ook opvalt is dat de meeste pijnlijke maatregelen op het bord van PvdA-bewindslieden terechtkomen.

Asscher moet bezuinigingen op de WW en een reeks andere bezuinigingen op het arbeidsmarktbeleid doorvoeren. Dijsselbloem heeft op Financiën – it comes with the job – maar één keuze: zuinigheid prediken. En Plasterk mag, met Blok, het rijksambtenarenapparaat kleiner maken en de ambtenarensalarissen verder bevriezen. Dat belooft geen prettig overleg met bonden.

Dit kabinet zal de maatschappij met forse bezuinigingen gaan confronteren. Bestuurlijke ervaring kan dan geen kwaad. Ook al loopt het kabinet het gevaar dat continuïteit belangrijker lijkt dan vernieuwing, aldus Meeus en Stokmans.

Donderdag zal premier Rutte in de Tweede Kamer de regeringsverklaring afleggen. Daarna volgt er een debat.

Bekijk onze In Beeld-serie over de bordesscène: