‘Ik verbind toneel en poëzie met elkaar’

Actrice Kitty Courbois voor het eerst solo in Parels van Poëzie over lievelingsdichters.

Kitty Courbois
Kitty Courbois Foto ANP

Ik heb altijd in ensembles gespeeld, altijd met anderen en nu heb ik niets anders dan een klein tafeltje waaraan ik zit met een glas water erop, en de gedichten.”

Sinds dit weekeinde brengt Kitty Courbois (75). werk van haar lievelingsdichters ten gehore, aangevuld met haar levensverhaal. „Het was spannend om Parels van Poëzie de eerste keer te brengen. Ik speelde in Oisterwijk. Eén van de langste gedichten is het prachtige Nu nog van Hugo Claus; 27 strofen van 4 regels. Houd het publiek het vol? Gelukkig klopte het. De zaal was bomvol en iedereen was muisstil.

„Ik begin als meisje van drie dat voor het eerst van haar leven applaus krijgt. Ik ben een oorlogskind, dus de oorlog speelt een grote rol. Dat laatste illustreer ik met Einde en begin van Wislawa Szymborska. Ik breng de gedichten theatraal, soms bijna als een dialoog zoals je dat in het theater speelt. Dood zijn duurt zo lang van Willem Wilmink is een mooi voorbeeld van een vers als een tweegesprek met jezelf. Aan de poten van het tafeltje zijn foto's geplakt. Op een sta ik met Joop Admiraal en Ramses Shaffy. Die foto is genomen in het Sarphatihuis waar Ramses de laatste jaren van zijn leven verbleef. We zeiden wel eens tegen elkaar: ‘Wie van ons drieën zal het langste leven?’ Joop en Ramses zijn beiden dood, ik ben er nog. Als een hommage aan Ramses zing ik een onbekend lied van hem over een jongetje en een meisje. Dat geeft een melancholieke sfeer.

„Een leidraad in mijn optreden vormen de gedichten van Judith Herzberg. In haar toneelstuk Leedvermaak vertolkte ik de rol van Ada, de joodse moeder die haar kind moet laten onderduiken. Die rol is bij mijn leven gaan horen en elke keer leg ik weer nieuwe accenten. Ik verbind toneelspelen en poëzie met elkaar. Ik houd van taal. Ik wil het publiek de schoonheid van taal en poëzie laten ondergaan.”

Parels van Poëzie. T/m 3/2. Inl: degraafencornelissen.nl