FC Twente winkelt rustig verder in Rotterdam-Zuid

Feyenoord speelde gisteren in Enschede tegen zijn eigen jeugd. FC Twente, dat met 3-0 won, ziet de Rotterdamse jeugd als een stapje hoger.

Nummer 12 is niet te koop. Zo verdedigde de Feyenoord-aanhang het eigen rugnummer op een spandoek in de Veste in Enschede. De supporters zien de overstap van de nu geblesseerde Leroy Fer naar FC Twente nog altijd als hoogverraad. Ook het vertrek van Jerson Cabral en Luc Castaignos – na een tussenjaar bij Internazionale – naar de club uit Enschede steekt in Rotterdam. Sinds wanneer is de nieuwe topclub in het oosten een aantrekkelijker werkgever dan Feyenoord?

FC Twente lijkt ook nog eens niet uitgewinkeld in Rotterdam-Zuid. De club zou belangstelling hebben voor Kelvin Leerdam, die gisteren net als in de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Xerxes op de reservebank moest plaatsnemen. Trainer Ronald Koeman houdt de verdediger, die komende zomer transfervrij is, aan de kant sinds die de uiterste contractaanbieding van Feyenoord naast zich neerlegde. Koeman heeft daarbij de steun van de teleurgestelde clubleiding, maar wekte de boosheid van de spelersvakbond VVCS.

Feyenoord, dat sportief en financieel zware jaren achter de rug heeft, baalt van het feit dat talenten een andere eredivisieclub als stap omhoog zien. Roy Makaay, jeugdtrainer van de club uit Rotterdam, prikkelde Castaignos voor de wedstrijd nog in een NOS-interview. Makaay laakte het uitblijven van progressie bij de aanvaller. Hij stelde dat hij Castaignos twee jaar geleden al heeft aangeraden te trainen op zijn linkerbeen en op koppen. Dat ziet hij niet terug, na een jaar bij Inter, waarin de jeugdinternational weinig speelde.

Castaignos sprak gisteren met zijn voeten en werd – pesterig – door het thuispubliek verkozen tot man van de wedstrijd. FC Twente begon sterk en stond na twintig minuten met 2-0 voor. Nacer Chadli schoot raak na een knappe voorbereiding van Dusan Tadic, die Oranje-international Bruno Martins Indi in de luren legde. Castaignos scoorde uit een dieptepass van Roberto Rosales, waarbij doelman Kostas Lamprou weifelend ingreep. Feyenoord was minder, maar liet voor rust via Jordy Clasie en Ruben Schaken goede kansen onbenut.

Feyenoord begon de tweede helft beter, maar miste de wil en de slimheid om echt gevaarlijk te worden voor het doel van Nikolay Mihaylov. De thuisploeg creëerde weinig meer, maar kreeg zo’n tien minuten voor tijd hulp van Lamprou. De doelman blunderde bij een vrije trap van Tadic. Koeman zal gezien het nerveuze spel van Lamprou hopen op een spoedige terugkeer van de geblesseerde doelman Erwin Mulder.

Aardig meegespeeld, maar aardig is niet voldoende. Zo luidde de analyse van Koeman in de Veste. Hij doceerde dat voor een overwinning op een tegenstander als FC Twente toch echt meer nodig is dan balbezit en positiespel. „Aardig is een verschrikkelijk woord. In voetbal gaat het om momenten. Scherpte en overtuiging hebben het verschil gemaakt. Dan hebben we verdiend verloren.”

Steve McClaren toonde zich opgelucht over de reactie van zijn spelersgroep na het midweekse bekerdebacle tegen eerstedivisieclub FC Den Bosch. „Het was een moeilijke wedstrijd, fysiek en mentaal. We zullen dit seizoen meer tegenslag kennen. Dit was deze keer ons antwoord. We moesten het laten zien en hebben gescoord op het juiste moment.”

McClaren blikte vooruit naar de moeilijke week waarin Twente in de Europa League het Spaanse Levante ontvangt en drie dagen daarna op bezoek gaat bij Vitesse. Kansvol voor de landstitel en overwintering in Europa – het onderscheidt FC Twente ook de komende jaren van Feyenoord.

    • Michiel Dekker