Erasmus vond ook al dat je de lezer moest amuseren

Een self made man was Erasmus. Al 476 jaar dood, maar het onderzoek naar de bekende humanist is springlevend. Hans Trapman (1944) houdt zich al tientallen jaren met het werk van Desiderius Erasmus bezig. Hij is net met emeritaat, maar was bijzonder hoogleraar cultuurgeschiedenis. Natuurlijk aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Erasmus’ geboortejaar is een beetje in nevelen gehuld?

„Het is heel grappig. Het gaat om onderzoek op de millimeter: of hij in 1466 of ’67 of ’69 is geboren. Van 1468 is soms ook sprake. Heel lang is 1469 aangehouden, en alle grote herdenkingen waren daar ook op gebaseerd. Maar in een artikel van vijftig bladzijden heeft een Amerikaanse onderzoeker, Harry Vredeveld, aannemelijk gemaakt dat het geboortejaar 1466 was, en dat Erasmus het zelf gemanipuleerd heeft naar 1469.”

Waarom zou hij dat willen?

„Hij wilde graag de indruk wekken dat hij nog jong en onbezonnen was toen hij het klooster in ging. Zijn vader was hoogstwaarschijnlijk priester en niet getrouwd met zijn moeder. Niet heel ongebruikelijk, maar Erasmus zat er kennelijk wel mee. Hij woonde als kind in Gouda, maar noemde zichzelf ‘van Rotterdam’. De hele stad Rotterdam stelde trouwens weinig voor toen, 5.000 inwoners. Omdat Erasmus zich zo noemde, werd de stad bekend in heel Europa. Misschien dat zijn moeder daar haar zwangerschap heeft uitgezeten en hij daar dus wel geboren is.”

Hoe ging het verder?

„Hij verloor zijn ouders jong en werd door zijn Goudse voogden naar een klooster gestuurd. Erasmus had zelf graag een universitaire studie gevolgd. Eigenlijk had hij het redelijk naar zijn zin in het begin. Later is hij zich tegen het kloosterleven gaan verzetten. Hij vond het een gevangenis. Het is aannemelijker dat hij ongeveer twintig was toen hij intrad. Ze hadden daar veel goede boeken die voor humanisten interessant waren.”

Wat hield het toen eigenlijk in als je humanist was?

„Daarbij moet je niet denken aan de areligieuze humanisten van nu, of de omroep Human, maar aan beoefenaren van de humaniora, de alfawetenschappen. Ze zetten zich af tegen de middeleeuwse theologen. Het begrip de ‘duistere Middeleeuwen’ komt van hen. Het Latijn werd slechter en primitiever vond men. De humanisten wilden zuiver Latijn, ook in de theologie. Erasmus heeft heel veel geschreven over hoe goed onderwijs eruit ziet en over hoe je moest schrijven. Dat je moest overtuigen én amuseren. Heel modern, ja.”

Donderdag 8 november spreekt prof. dr. Hans Trapman over ‘De jonge Erasmus’. 19.30 uur. Zaal 011, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden.

    • Liesbeth Koenen