Een nieuwe pleister voor kwetsbare perzikhuidjes

Baby boy (0-1 month) sleeping --- Image by © King Lawrence/Tetra Images/Corbis © King Lawrence/Tetra Images/Co

Wie kent het niet: je trekt een pleister los en die laat lijm achter op de huid. En die lijm gaat er niet zo makkelijk af. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten Harvard en het MIT losten dit oude probleem in de geneeskunde op. Zij ontwierpen een tussenlaagje tussen de lijmlaag en de bovenlaag. De tussenlaag is goed bestand tegen schuifkrachten, maar in een hoek loodrecht op het laagje laat hij zich makkelijk verbreken. De onderzoekers schreven er over in de PNAS.

Hechtpleister, vaak medische tape genoemd, is een onmisbaar hulpmiddel in de geneeskunde. Katheters die voeding en medicijnen in de bloedbaan brengen, beademingsslangen, maagsondes en stoma’s, alles moet goed vastzitten aan het lichaam van de patiënt. En daarvoor is tape onmisbaar. Vooral bij te vroeg geboren kinderen (die een zwakke opperhuid hebben) en oude mensen raakt de huid beschadigd als de tape eraf wordt gehaald. Er blijven meestal restjes lijm achter, maar er ontstaan ook wondjes. Met als gevolg infectiegevaar, achterblijvende littekens en soms zelfs bindweefselgroei waardoor gewrichten niet goed meer kunnen bewegen.

Voor gebruik op de intensive care voor te vroeg geboren kinderen bestaan speciale tapes die minder huidschade geven. Meestal worden daarvoor speciale lijmen gebruikt of soepeler bovenlagen. De hechtkracht laat dan snel te wensen over.

De onderzoekers gebruikten een goedhechtende, veelgebruikte acrylaatlijm. De tussenlaag bestaat uit een dun (minder dan een duizendste mm) en soepel laagje fyllosilicaat, een uit dunne laagjes opgebouwd mineraal. Die laagjes schuiven niet, maar laten zich makkelijk ‘pellen’.

De onderzoekers hebben hun deklaag gecoat met fyllosilicaat. Met een laser schoten ze gaatjes in het silicaat.

Er is met verschillende etspatronen getest op roestvrij staal, op origamipapier en op de zachte huid op de binnenarm van volwassen vrijwilligers, maar nog niet op babyhuid. Het onderzoek is deels uitgevoerd met overheidsgeld, maar ook met subsidie van Philips Children’s Medical Ventures, een bedrijf dat materiaal voor te vroeg geboren baby’s levert.

    • Wim Köhler