ECB onderzoekt Spaanse leningen

De Europese Centrale Bank (ECB) voert onderzoek uit naar goedkope leningen die ze heeft verstrekt aan Spaanse banken. Dit meldt de Duitse kwaliteitskrant Welt am Sonntag. Volgens het dagblad had de ECB aan sommige banken een hoger rentetarief moeten vragen. Dit omdat zij als onderpand voor de leningen Spaanse staatsschuld aanboden die onterecht een hoge kredietwaardigheid meekreeg. De banken zouden voor 16,6 miljard euro zijn bevoordeeld.

Volgens Welt werd het schuldpapier aangeboden met een A-rating, terwijl deze eigenlijk een lagere B-rating verdiende. Deze rating, financiële beoordeling, werd verstrekt door de relatief onbekende Canadese kredietbeoordelaar DBRS en niet door een van de drie grote Amerikaanse bureaus. Spaanse banken zijn veruit de grootste afnemers van de grootscheepse liquiditeitssteun waarmee de ECB de bankensector draaiende probeert te houden. Deze zomer bereikte het bedrag dat zij leenden het recordniveau van 375 miljard euro.

In ruil voor de steun moeten de banken onderpand aanbieden. Ze gebruiken hiervoor vooral Spaans staatspapier, waarop zij door de huidige hoge rente een mooie winstmarge boeken.