De laatste campagnedag: Obama, Romney en ook Springsteen langs de swing states

Ohio – het draait allemaal om Ohio morgenavond. Ook op deze laatste dag voor de verkiezingsdag waren Obama en Romney daar te vinden om kiezers richting hun kamp te trekken. Romney probeerde nog Pennsylvania nog binnen te halen, terwijl Obama geflankeerd werd door Bruce Springsteen.

Obama tijdens zijn laatste campagnedag, in Madison, Wisconsin. Foto AFP / Chip Somodevilla
Obama tijdens zijn laatste campagnedag, in Madison, Wisconsin. Foto AFP / Chip Somodevilla Obama tijdens zijn laatste campagnedag, in Madison, Wisconsin. Foto AFP / Chip Somodevilla

Ohio - het draait allemaal om Ohio morgenavond. Ook op deze laatste dag voor de verkiezingsdag waren Obama en Romney daar te vinden om kiezers richting hun kamp te trekken. Romney probeerde nog Pennsylvania nog binnen te halen, terwijl Obama geflankeerd werd door Bruce Springsteen.

Bij de laatste twaalf presidentsverkiezingen koos Ohio voor de winnaar. Daar, net als in Iowa en Wisconsin, heeft Obama in de peilingen een voorsprong, maar de verschillen zijn erg klein.

Het gaat morgen niet om de meeste kiezers, maar de meeste kiesmannen. Elke staat heeft een aantal kiesmannen en wijst die toe aan één kandidaat. Er zijn negen swing states, die niet overwegend Democratisch of Republikeins zijn, en daar gaat het morgenavond en -nacht om. Van die negen zijn Florida, Ohio, North Carolina en Virginia de belangrijkste, omdat zij de meeste kiesmannen te verdelen hebben.

Romney in Florida, Ohio en - verrassing - Pennsylvania

“We hebben nog maar een taak”, zei Romney vandaag in Florida. “En dat is zorgen dat mensen gaan stemmen.” De Republikeinse kandidaat zette zichzelf in de race om het kandidatuurschap van zijn partij nog neer als ‘sterk conservatief’, maar schoof in de laatste weken steeds meer naar het politieke midden toe in de hoop daarmee kiezers bij Obama weg te halen. Zijn meest gehoorde boodschap is dat de zwakke economie van de VS - hét verkiezingsthema - nu een succesvolle zakenman als hijzelf nodig heeft.

Romney met aanhangers op het vliegveld van Lynchburg, in Virginia, vandaag. Foto AFP / Emmanuel Dunand

Romney met aanhangers op het vliegveld van Lynchburg, in Virginia, vandaag. Foto AFP / Emmanuel DunandRomney met aanhangers op het vliegveld van Lynchburg, in Virginia, vandaag. Foto AFP / Emmanuel Dunand

Romney doet vandaag als vanzelfsprekend ook Ohio aan, en maakte een verrassingsbezoekje aan het aangrenzende Pennsylvania. De Democraten zijn daar niet zo in het overwicht als bij eerdere verkiezingen en de Republikeinen hopenzo nog een staat bij Obama weg te halen. “Het volk van Amerika begrijpt dat we het Witte Huis gaan terugpakken omdat we in Pennsylvania gaan winnen”, zei hij in een voorstad van Philadelphia.

Obama had echter zijn antwoord snel klaar: Bill Clinton, Obama’s meest waardevolle campaigner, bezoekt vandaag óók meerdere plekken in Pennsylvania.

Volgens bronnen bij de Republikeinen heeft Romney plannen om ook morgen nog een keer zijn gezicht te laten zien in Ohio, als allerlaatste poging om de voor hem zo cruciale staat op zijn naam te brengen. Zonder winst in Ohio moet Romney bijna alle andere swing states winnen om Obama uit het Witte Huis te kunnen verdrijven. Eerder zei Romneys team dat hij de verkiezingsdag thuis in Massachusetts zou doorbrengen. Ook wil hij nog een keer naar Pennsylvania.

Onze correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romney reist op verkiezingsdag nog naar Pennsylvania en Ohio. Die eerste staat verbaast me, lijkt vrijwel verloren voor de Republikeinen.

Obama neemt Springsteen mee op tocht langs swing states

In, jawel, Ohio, krijgt Obama vandaag steun van rapper Jay-Z en rocklegende Bruce Springsteen. De president doet samen met ‘The Boss’ ook Wisconsin aan

In Wisconsin sprak Springsteen de menigte toe alvorens zijn nummer ‘Land of Hope and Dreams’ te spelen:

Ook Iowa staat nog op het programma voor Obama. Daarna gaat hij naar Chicago, zijn thuisstad, waar hij de verkiezingsdag doorbrengt en afwacht of hij wordt herkozen.