Blanke man in Virginia is hoofdprijs

Ouders bezoeken op de militaire begraafplaats van Arlington (Virginia) het graf van hun in Irak gesneuvelde zoon.
Ouders bezoeken op de militaire begraafplaats van Arlington (Virginia) het graf van hun in Irak gesneuvelde zoon. Foto Magnum

Wayne Wiegand werkt achter de toonbank van doe-het-zelfzaak Woodcraft in het stadje Leesburg, in de staat Virginia. Als 71-jarige verkoopt hij hamers en zagen, omdat hij nooit een pensioen heeft opgebouwd, zegt hij. Hij staat geregistreerd als Democraat. „Maar ik weet niet op wie ik moet stemmen”. Blanke mannen als Wiegand kunnen morgen de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bepalen. „Geen van beiden spreekt me aan”, zegt hij. „Ze besteden veel te veel tijd aan het zwartmaken van de ander. Pak de problemen aan”. Hij maakt zich zorgen over alle goedkope import. „President Obama moet harder zijn tegen China. Hier in de winkel is een groot deel van de producten helaas Chinees.”

Dat Obama vier jaar geleden de eerste zwarte president van de Verenigde Staten werd, had hij in niet geringe mate te danken aan blanke mannelijke kiezers. 41 procent van de blanke mannen stemde toen Democratisch – meer dan onder Bill Clinton in de jaren negentig. Al sinds begin jaren zeventig stemmen blanke Amerikaanse mannen overwegend Republikeins.

Zowel de Democraat Obama als de Republikein Romney lonkte deze campagne opzichtig naar de blanke mannelijke kiezersgroep. Romney bezocht NASCAR-autoraces; Obama zette zijn volkse running mate Joe Biden in, die de taal spreekt van blanke arbeiders. Beide kandidaten sneden thema’s aan die de blanke man wil horen, zoals de concurrentie uit China. De strijd concentreerde zich in de swing states, de staten waar peilingen de kleinste verschillen laten zien tussen Obama en Romney. In industriële staten als Ohio was vooral de blue collar (blauwe boorden-) arbeider onderwerp van de campagne. In het zwaar bevochten Virginia, waar Obama in 2008 won als eerste Democraat sinds Lyndon Johnson in 1964, is het blanke mannelijke electoraat diverser.

Leesburg, een oud koloniaal stadje in het welvarende noorden van Virginia, is het centrum van het cruciale kiesdistrict Loundoun County. Het district, dat vrijwel altijd Republikeins stemt, hielp Obama vier jaar geleden aan zijn zege in Virginia. Ruim twee derde van de bevolking is er blank. Obama opende in de zomer al een campagnekantoor in Leesburg en kwam in augustus op bezoek. Romney vestigde er ook een kantoor en stuurde zijn vrouw en een van zijn zonen. Leesburg was in de jaren negentig nog een ruraal stadje met zo’n 20.000 inwoners, nu is het een suburbane gemeente van 42.000 inwoners. Er zijn welgestelde blanken gekomen die werken in het nabije Washington DC, maar ook latino’s, Aziaten en Oost-Europeanen. In het historische centrum zie je antiekwinkels en betere kapperszaken; de alledaagse handel is verplaatst naar een enorm winkelcentrum annex bedrijventerrein aan de weg naar Washington.

Tussen de oude houten huizen in het centrum maakt een hoogopgeleide, voormalige Obama-kiezer een wandeling met zijn vrouw. „Ik ben één van die gedesillusioneerde Obama-stemmers”, zegt zelfstandig makelaar John Chapin (47) stellig. Hij haakte af toen Obama afgelopen zomer geen akkoord met de Republikeinen bleek te kunnen sluiten over de aanpak van de federale overheidsschuld. Romney dan? „Ik zou op hem kunnen stemmen, maar ik zit maar te wachten op een goede reden. Hij is uiterst vaag, ik hoor geen goede voorstellen”.

Bij garagebedrijf Hogan & Sons staat Rick Schottler (58) een sigaretje te roken, in een blauwe overall met Goodyear-logo. Hij gaat voor het eerst in zijn leven níet stemmen. „40 jaar lang heb ik gestemd. Ik ben Republikein, ik bracht mijn eerste stem uit op Nixon. Maar Romney is een leugenaar. Waarom mogen we zijn belastingaangifte niet zien? Hij stemde tegen Obama’s redding van de auto-industrie. Dat vond ik nou juist goed. Maar ik zal nooit op de Democraten stemmen. Ze geven maar geld aan iedereen, ook aan hen die het niet verdienen”. Net als de makelaar begint de automonteur over de torenhoge staatsschuld. „Al die miljarden die ze wegsmijten met die campagne. Kijk eens naar onze schuld. Meer dan een biljoen dollar.”

Romney is zeker van de stem van bekeerd Republikein Shane (40). Hij doet op een doordeweekse dag boodschappen met zijn zoontje. Shane, die alleen zijn voornaam geeft, komt uit een Democratisch nest van leraren. Maar hij is „ouder en wijzer geworden”. Conservatieve familiewaarden houdt hij er niet op na – zijn vrouw maakt carrière, hij zorgt voor hun zoontje – en hij vindt Romney „niet geweldig”. Hij vindt dat de federale overheid veel kleiner moet. „Er moet meer onafhankelijkheid zijn voor de staten. Straks moeten wij hier in Virginia nog Californië gaan redden, met al die schulden daar.”

Obama kan rekenen op een trouwe Democraat als Michael Breckenridge. De joviale 50-jarige met slecht gebit, bedient in een café. „Obama is er voor mensen zoals ik, die niet superrijk zijn.” Hij is sceptisch over de verkiezingen. „Het maakt niet uit of je een clown of een hoogleraar economie in het Witte Huis zet. Als je een vijandig Congres hebt, komt er toch niks van terecht.”