Biografe Jimmy Savile voelt zich verraden

In de Britse Yorkshire Evening Post een stuk van Alison Bellamy, de biografe van presentator Jimmy Savile. “Ik heb de roddels misschien wel niet willen geloven.”   De beerput van de inmiddels overleden Jimmy Savile is inmiddels al een tijdje open, maar niet dankzij How’s about that, then?, de geautoriseerde Savile-biografie van Bellamy die afgelopen

Jimmy Savile poseert tijdens het 50-jarig bestaan van het Britse Gemenebest in 2002 in de tuin van Buckingham Palace. Foto AFP / Adrian Dennis

In de Britse Yorkshire Evening Post een stuk van Alison Bellamy, de biografe van presentator Jimmy Savile. “Ik heb de roddels misschien wel niet willen geloven.”

 

De beerput van de inmiddels overleden Jimmy Savile is inmiddels al een tijdje open, maar niet dankzij How’s about that, then?, de geautoriseerde Savile-biografie van Bellamy die afgelopen juni verscheen. In dat boek namelijk geen woord over het seksueel misbruik waar Savile thans van beschuldigd wordt.

Bellamy, die voor de Yorkshire Evening Post werkt, beschrijft in het stuk hoe ze bevriend raakte met Savile nadat ze hem in zijn huis in Leeds interviewde. Ze had niet alleen bewondering voor Savile vanwege zijn tv-verleden; hij had even daarvoor ook nog eens miljoenen opgehaald voor een goed doel. In overleg met Savile besloot ze vervolgens zijn biografie te gaan schrijven.

Ook Bellamy ving wel eens geruchten op over de seksuele uitspattingen van Savile, maar wilde ze niet geloven. “Misschien heb ik ze wel niet willen geloven.” Daarmee was ze overigens in goed gezelschap. “Onder de personen die voor de vriendelijke, fondsenwervende Sir Jim werden ingenomen waren de paus, Margaret Thatcher en prinses Diana.”

Dat Savile de laatste paar weken in rap tempo is afgleden van een status van weldoener naar crimineel kan Bellamy maar moeilijk bevatten. “Om erachter te komen dat hij niet was wie ik dacht dat hij was is ronduit verschrikkelijk.”

Wel herinnert ze zich dat Savile wel eens opmerkte ‘dat het allemaal morgen afgelopen zou kunnen zijn’. “Ik vraag me nu af of hij in angst leefde om ontdekt te worden.”