Benefietconcert voor slachtoffers Sandy brengt 18 miljoen euro op

Een foto van het benefietconcert van vrijdag, met tweede van links Steven Tyler en dan achtereenvolgens Jimmy Fallon, Bruce Springsteen en Billy Joel. Foto AP / Heidi Gutman

Het benefietconcert voor de slachtoffers van Sandy waar onder meer Bruce Springsteen, Billy Joel en Mary J. Blige vrijdag voor optraden, heeft 18 miljoen euro (23 mln dollar) opgebracht. Het concert werd uitgezonden op de zender NBC. Een ‘Day of Giving’ op ABC TV vandaag leverde nog eens 8 miljoen euro (ruim 10 mln dollar) op.

Alle optredende artiesten bij Hurricane Sandy: Coming Together hebben een band met New York of New Jersey, de twee zwaarst getroffen Amerikaanse staten. Volgens het Amerikaanse Rode Kruis kwam er tijdens de één uur durende uitzending een record aantal individuele donaties binnen via telefoon, sms en internet.

Ook ABC zette zich in voor het Rode Kruis: voor een marathonuitzending van vandaag zijn beroemdheden opgetrommeld om geld in te zamelen. Journalist Barbara Walters zegde persoonlijk 250.000 dollar toe en hing tijdens de ontbijtshow Good Morning America aan de telefoon met kijkers die wilden doneren. Ook Katie Couric, Ben Stiller en ‘Snooki’ van Jersey Shore waren van de partij. De uitzending loopt nog en ABC verwacht dat het bedrag nog verder zal oplopen.

Nieuwe storm onderweg naar dezelfde oostkust

New York en New Jersey worden later deze week waarschijnlijk opnieuw door een storm getroffen. De nieuwe storm, die naar verwachting woensdag aan land komt, zal windsnelheden hebben tot 89 kilometer per uur.

Honderdduizenden mensen zitten nog altijd zonder stroom. De temperatuur aan de oostkust dook vanochtend onder het vriespunt. De nieuwe storm zorgt voor grote zorgen in de gebieden waar de stroom al wel is hersteld. “Bereid je voor op meer stroomuitval”, zei de Nationale Weerdienst. “Blijf binnen en sla voorraden in.”

Superstorm Sandy kostte aan ruim honderd mensen het leven.

    • Peter Zantingh