Belgisch treinpersoneel wil volgende week opnieuw staken

Een man wacht op de trein op het station van Brussel. Foto ANP / David Stockman

Personeel van de Belgische spoorwegen wil op 13 en 14 november opnieuw het werk neerleggen. Dat maakte spoorvakbond ACOD Spoor vandaag bekend, bericht persbureau Novum. Reden is een oproep van het Europese Vakverbond (EVV). Begin vorige maand werd op het Belgische spoor ook al een dag gestaakt.

De nu aangekondigde staking moet om 22.00 uur beginnen en 24 uur duren. Met de staking wil ACOD strijden tegen de ongelijkheid tussen Europese werknemers. Ook de Nederlandse vakcentrales zijn aangesloten bij de EVV. CNV onderschrijft de oproep van het vakverbond, maar organiseert geen acties. FNV en MHP waren niet direct bereikbaar.

Begin oktober lag als gevolg van de staking het binnenlandse en internationale treinverkeer in België plat. Het personeel streed toen tegen de opsplitsing van het spoorbedrijf NMBS. Een in datzelfde kader voor eind oktober aangekondigde staking werd eerder afgeblazen.

    • Jeannine Julen