Bakken op een dienblad

In hoeveel koekenpannen bakt een Spanjaard vijf eieren tegelijk? Een aanwijzing staat in een dik, rijk gevuld kookboek, 1080 recepten. Spaans standaardwerk. Een paar jaar geleden in het Nederlands verschenen bij Van Dishoeck. Niet geschikt voor wie niet koken kan. Het is als met veel kookboeken, schrijvers die een omelet kunnen bereiden, kunnen zich niet meer voorstellen hoe het is als je nog helemaal niet weet hoe het moet. De lezer staat voor raadsels vaak en krijgt aanwijzingen zonder uitleg. In 1080 recepten wordt aanbevolen om twee eieren in twee koekenpannen te bakken. En vijf in vijf?

Ander kookboek. Arabia bij je thuis van Nadia Zerouali en Merijn Tol (uitgeverij Kosmos). Volgens een jury, bestaande uit buurvrouw en ik, het makkelijkst te begrijpen kookboek van het jaar. Er staat een recept in voor vier gebakken eitjes met warme knoflookyoghurt. De schrijfsters laten lezers niet in de steek op het moment dat het gerecht in de koekenpan klaar is. Ze adviseren om het uit de pan op een bord te laten glijden. Hoe overbodig het moge overkomen, weet dat beginners die het niet van moeder leerden, wat hebben aan zo’n zinnetje. Ik zou eraan hebben toegevoegd; zo uit de pan eten is eigenlijk beter. Maar dat doet men niet in keurige huishoudens. Je eet niet uit de pan. Ik wel, als de koningin even niet komt buurten. Schuiven met eten gaat vaak mis. Mooie, goed gelukte gerechten storten in elkaar bij verhuizing naar representatief serviesgoed.

Er is iets op bedacht door een pannenman, die niet eens besefte dat hij een pan maakte die je op tafel zet zonder dat hoe-het-hoort-visite een misprijzende blik achter het servet probeert te smoren. Een pan, vermomd als dienblad. Uit een van de beste pannenfabrieken van Europa, Demeyere in België.

Demeyere maakt mooie (de serie Apollo) en lelijke (designserie van John Pawson) pannen van geweldige kwaliteit. Roestvrij staal met aluminium ertussen en dun koper. Op zich niet bijzonder, zo’n sandwich van metalen, maar hier zijn in zeven laagjes de beste materialen gebruikt voor het enige doel: koken. Warmte wordt snel gelijkmatig verdeeld in de bodem van de pan en in de wanden.

Van hetzelfde materiaal worden dienbladen gemaakt die de fabrikant teppanyakiplaten noemt. Geschikt voor op vuur en ideaal voor inductiekokerij. Er is er een van 35 x 32 centimeter en een blaasvoetbalveld van 54 x 32 centimeter dat op twee gasvlammen zou moeten of twee inductiespoelen. Half warm en half heet kan goed met zo’n plaat. Hij inspireert. Maar waarom zou je een dienblad nemen voor wat ook in een koekenpan kan? Voor mij geen vraag. Eerder deze: waarom bakt Spanje vijf eieren in vijf koekenpannen?

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.

    • Wouter Klootwijk