André Kuipers' Droomvlucht

Dat knuffelastronaut André Kuipers de ruimte in kon, heeft hij te danken aan de LPF. Annemarie Jorritsma was – als minister van Economische Zaken – enthousiast over een ruimtevaartlobby, maar werd tegengehouden door toenmalig minister van financiën Gerrit Zalm. Maar wie een Nederlandse astronaut in een raket wil hebben, moet betalen. Wie het meest betaalt, levert de meeste astronauten – zo simpel is het. Het leek dus niet helemaal goed te gaan met Kuipers’ ambities, maar na Jorritsma kwam Herman Heinsbroek van de LPF. Hij was er slechts 86 dagen, maar dat was lang genoeg om het ‘dossier Kuipers’ voor te bereiden. Of de LPF sindsdien warme gevoelens oproept bij Kuipers, dat zullen we nooit weten, want een astronaut praat niet over politiek. Ook niet over seks trouwens (kan je masturberen in de ruimte vroeg Jan Mulder vergeefs aan Kuipers bij DWDD) of andere persoonlijke zaken.

Droomvlucht (National Geographic, € 19,90) van Sander Koenen blijft daarom ook wat saai. Koenen schreef het boek aan de hand van gesprekken met André Kuipers en die is altijd blij en verstandig. Er worden proefjes gedaan, tweets de wereld ingestuurd, videoboodschappen ingesproken en dat is het. Wat de betekenis van de proeven is, wordt uiteraard nog niet beschreven. Wel de problemen die zich konden voordoen, maar dat tijdens de vlucht van Kuipers niet deden. Alleen een keer iets met de wc, maar dat was zo verholpen.

Geen vuiltje aan de lucht dus (als dat kan in de ruimte): de astronauten vinden elkaar aardig, eten samen oude kaas en pakken soms een filmpje. Kortom, wie Droomvlucht leest om te kijken wat zo’n kleine ruimte met de mens doet – interessant voor als de wereld overbevolkt raakt – komt bedrogen uit. Als er al sprake is van een ergernisje, dan is dat omdat Kuipers Balkenende aan de lijn krijgt in plaats van zijn vrouw, of omdat er vanuit de aarde plotseling een camera wordt ingeschakeld terwijl bij iemand zijn hemd nog uit zijn broek hangt of omdat de werkdruk te hoog is. De verklaring voor zoveel ingetogenheid: ‘Aan boord van de ISS kunnen we ons geen emotionele uitbarstingen veroorloven. Doe je dingen die niet op rationaliteit berusten, dan maak je fouten.’ Ja, zo degelijk is het.