Altaarjongen selecteert een 'a-politieke' paus voor de kopten

De Egyptische christenen hebben een nieuwe paus. Tawadros II zal zich vermoedelijk minder met de politiek bemoeien dan zijn voorganger.

A picture taken on October 17, 2012 shows Bishop Tawadros of the Nile Delta province of Beheira, 60, posing for a photograph in the Egyptian capital Cairo. Bishop Tawadros was chosen as new Pope of Egypt's Coptic Christians when a blindfolded altar boy picked his name from a chalice in a ceremony invoking divine guidance for the beleaguered minority. AFP PHOTO/STR
A picture taken on October 17, 2012 shows Bishop Tawadros of the Nile Delta province of Beheira, 60, posing for a photograph in the Egyptian capital Cairo. Bishop Tawadros was chosen as new Pope of Egypt's Coptic Christians when a blindfolded altar boy picked his name from a chalice in a ceremony invoking divine guidance for the beleaguered minority. AFP PHOTO/STR AFP

De 118-de paus van de koptische kerk werd gekozen door de spreekwoordelijke kinderhand. Een geblinddoekte altaarjongen haalde gisteren tijdens een misviering in de koptische kathedraal van Kairo de naam van bisschop Tawadros uit een glazen kelk met drie namen.

Tawadros, geboren Wagih Sobhy Bakky Suleiman, is van opleiding apotheker en stond tot 1986 aan het hood van een farmaceutisch overheidbedrijf. Hij werd monnik in het St. Bishoy-klooster nabij Kairo in 1988, en werd bisschop in 1997.

De pausverkiezing lokte vrij weinig debat uit omdat de namen op de shortlist betrekkelijk onbekend waren, en vooral omdat geen van de kandidaten een uitgesproken politiek profiel had. Van bisschop Tawadros, die zondag zestig werd, is weinig bekend, behalve dat hij meer geïnteresseerd is in het pastorale werk dan in een politieke rol.

Dat is een breuk met paus Shenouda III, die in maart overleed na meer dan veertig jaar aan het hoofd van de koptische kerk. Shenouda III was een rebel onder president Anwar Sadat. Onder Hosni Mubarak werd Shenouda III juist een bondgenoot van het regime. Hij meende dat de christelijke minderheid in Egypte meer gediend was met een sterke man aan het hoofd. De paus bleef daarbij toen de Egyptenaren op 25 januari vorig jaar massaal de straat opgingen om het vertrek van Mubarak te eisen.

Shenouda III riep de kopten toen op om weg te blijven van het Tahrirplein, wat hem niet in dank werd afgenomen door de vele jonge kopten die deelnamen aan het protest. Hij bleef het regime ook steunen nadat in oktober 2011 27 koptische betogers waren gedood door het leger.

Als de nieuwe paus Tawadros II zich minder met de politiek gaat bemoeien, zoals verwacht, is dat vooral voor seculiere kopten goed nieuws. Er was de laatste jaren steeds meer onvrede over de manier waarop de kerk onder Shenouda III de enige woordvoerder was geworden voor de koptische gemeenschap. Maar de kopten zijn ook slecht vertegenwoordigd in het parlement. Ze wonnen bij de verkiezingen van 2011 maar twee van de 498 zetels.

De nieuwe paus krijgt hoe dan ook te maken met een situatie waarin veel kopten bang zijn voor hun toekomst in een Egypte dat gedomineerd wordt door de Moslimbroederschap.

    • Gert Van Langendonck