Aantal doden door Sandy opgelopen tot zeker 112

De Amerikaanse autoriteiten doen al het mogelijke om de presidentsverkiezingen van morgen door te laten gaan in gebieden die vorige week zwaar zijn getroffen door orkaan Sandy. Maar voor veel bewoners langs de Amerikaanse oostkust heeft stemmen geen prioriteit. Meer dan een miljoen slachtoffers zitten nog zonder stroom en verwarming. Bij benzinestations staan lange rijen.

In New Jersey mogen slachtoffers van Sandy stemmen via e-mail. Tientallen stembureaus in de staat zijn overstroomd, net als in New York. Daar wordt overwogen om mensen te laten stemmen in tenten. Overigens zijn beide staten niet cruciaal voor de verkiezingsuitslag. President Obama weet al zeker dat hij gaat winnen in deze Democratische bolwerken.

Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney bezochten afgelopen weekend zoveel mogelijk staten waar ze nek-aan-nek liggen. Deze swing states bepalen morgen de uitslag. In het getrapte kiessysteem van Amerika wint degene die meer dan 50 procent van de stemmen krijgt alle kiesmannen van een staat.

In landelijke peilingen gaan Obama en Romney vrijwel gelijk op. Maar op basis van het aantal kiesmannen heeft Obama een voorsprong. Hij voerde zaterdag en zondag campagne in zeven van de negen swing states, waaronder Ohio, met achttien kiesmannen een belangrijk strijdtoneel. Romney was daar ook en in vier andere onbesliste staten.

Orkaan Sandy lijkt in het voordeel te werken van president Obama, die vorige week zijn campagne tijdelijk stillegde om de hulp te coördineren. Bijna 70 procent van de Amerikanen vindt dat de president de natuurramp goed heeft aangepakt, terwijl slechts 15 procent vindt van niet, aldus een peiling van NBC en The Wall Street Journal.

Maar de ramp is nog niet achter de rug. Het dodental is in het weekend opgelopen tot zeker 112. Een man in New Jersey overleed door onderkoeling. Ouderen in onverwarmde huizen zijn opgeroepen om naar opvangcentra te gaan. De temperatuur zal de komende dagen dalen tot onder het vriespunt. Hulpwerkzaamheden worden gehinderd door een tekort aan brandstof.

In Manhattan was de elektriciteit gisteren overal hersteld en de meeste metro’s reden weer. Deelnemers aan de afgelaste New York Marathon organiseerden een alternatieve route door het net heropende Central Park. Anderen gingen naar zwaar getroffen buitenwijken als Staten Island om eten en dekens te brengen. nrc

Lees meer op de extra Amerika-pagina’s 8 en 9