Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Wijn, seks, dutjes: waarom ze op Ikaria oud worden (en drie andere longreads)

Op Ikaria worden de mensen bovengemiddeld oud: hoe komt dat?
Op Ikaria worden de mensen bovengemiddeld oud: hoe komt dat? Foto Wikipedia / Stelios Kiousis

Nrc.nl maakt iedere zondag een selectie van de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Deze week lazen we onder meer waarom ze op het Griekse eiland Ikaria ‘vergeten dood te gaan’ en hoe het er in de wereld van competitief eten aan toe gaat.

Het eiland waar de mensen vergeten om dood te gaan

Bij de Griekse oorlogsveteraan Stamatis Moraitis werd in 1976 longkanker ontdekt. Hij had twee opties: in de VS, waar hij toen woonde, blijven om de ziekte met hevige chemo te bestrijden. Of terugkeren naar Ikaria, een Grieks eiland waar zo’n tienduizend mensen wonen, om daar te worden begraven bij zijn voorouders. Hij koos voor het laatste.

Maar er is iets vreemds aan de hand: Ikaria is een van de plekken op de wereld waar de mensen bovengemiddeld oud worden. Dan Buettner van The New York Times was er in juli, en ontmoette toen een 95-jarige man die nog viool speelde en een 98-jarige vrouw met een eigen hotel en een pokerhobby. Moraitis, de oorlogsveteraan, leefde ook nog. Buettner probeert erachter te komen waar dat aan ligt. Zit het in de lucht, zijn het de eetgewoontes, de regelmatige seks tot op oude leeftijd, de middagdutjes?

“Ask the very old on Ikaria how they managed to live past 90, and they’ll usually talk about the clean air and the wine. Or, as one 101-year-old woman put it to me with a shrug, “We just forget to die.” The reality is they have no idea how they got to be so old.”

Lees het hele artikel van Dan Buettner bij The New York Times (5.451 woorden).

Als je moet kotsen word je gediskwalificeerd


Er bestaat een Internationale Federatie voor Competitief Eten. En net zoals bij andere sporten zijn er wedstrijden, kampioenen, uitdagers, valsspelers, groupies en reglementen. Als je moet kotsen word je gediskwalificeerd. Bij het competitief eten draait het namelijk om - de naam zegt het al - zo veel en zo snel mogelijk eten. Culinair verantwoord hoeft het niet te zijn. Juist hotdogs, hamburgers of cupcakes lenen zich goed voor de strijd.

Jon Ronson duikt voor GQ in de wereld van de eetwedstrijden. Een tak van sport die totaal nutteloos en onzinnig is, maar die desondanks door de deelnemers, toeschouwers en sponsoren zeer serieus wordt genomen.

“Joey decided that night to dedicate his life to the pursuit. He became obsessed—”nervous, always nervous”—and his discipline paid off in Coney Island on July 4, 2007, when he scarfed down sixty-six hot dogs before an audience of 40,000, besting Kobayashi by a three-dog margin. Joey defended his title the next year and every year since. At the 2009 Nathan’s contest, he set a new world record with sixty-eight hot dogs. Last year, between his prize money and sponsorships, he raked in $205,000.”

Lees het hele artikel van Jon Ronson bij GQ (5.589 woorden).

Drie tieners, 51 dagen op de oceaan

sxc.hu
Tokelau, een territorium van Nieuw Zeeland, bestaat uit drie atollen. Een daarvan is Atafu, 524 inwoners. Er is niet veel, maar je komt er ook niet gemakkelijk weg - en al helemaal niet als tiener. Toch is dat wat drie jongens in 2010 probeerden. Na een avond met drank pakten ze een bootje, een minieme voorraad eten en drinken, en vertrokken ze. Ze werden pas 51 dagen later weer gevonden, op het randje van de dood.

“Etueni quit. He stopped talking. He curled up in the bow. He didn’t even sit up—he just lay all day in the bottom of the boat, mute. Mostly unmoving. Eyes half-lidded. He did this for weeks.”

Lees het hele artikel van Michael Finkel bij GQ (8.556 woorden).

Binnen enkele minuten zorgt ze dat je verliefd wordt


Mannen komen naar het New Yorkse café Coyote Ugly om zich te vergapen aan de schaars geklede dames die op de bar dansen. Hunkerend naar aandacht laten de mannen zich nacht na nacht volgieten met sterke drank. De barmeisjes praten, flirten en dagen uit. Maar ze zorgen vooral voor een goede omzet en uitstekende fooien.

Want als er één ding duidelijk wordt uit deze longread uit de oude doos (1997) is dat de barjuffrouw soeverein heerst over haar clientèle. Zij is de baas, dronken mannen mogen slechts bewonderen en betalen. Een oud-medewerkster geeft in dit artikel haar geheimen prijs. Hoe bleef ze nuchter? En hoe zorgde ze ervoor dat de mannen binnen enkele minuten verliefd op haar werden (en de week daarop dus weer terugkwamen)?

There was a time, when I was a novice Coyote Ugly Saloon bartender, when I measured a good night by the number of marriage proposals I had received. I had a particularly determined regular who would ask me to marry him literally every time I walked past. For hours on end, we’d have this same conversation.

“Will you marry me, Liz?”

“Nope.”

Lees het hele artikel van Elizabeth Gilbert bij GQ (5.237 woorden).

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak. Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’.

Zelf een mooie longread gelezen? Geef je tip in de comments.