Wiegel en Buma: zorgpremie is onbespreekbaar

Hans Wiegel tijdens een VVD-congres in 2007. Wiegel is fel tegen het plan voor de inkomensafhankelijke premie. Foto ANP / Vincent Jannink

Het is onvermijdelijk dat de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt teruggedraaid. Dat zei VVD-coryfee Hans Wiegel in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag meldt Novum. Het voorstel is volgens Wiegel “niet uit te leggen, onaanvaardbaar” en komt sowieso niet door de Eerste Kamer. Ook voor CDA-partijleider Van Haersma Buma is de maatregel onbespreekbaar

Wiegel noemde het tweede kabinet-Rutte eerder deze week al nivellerender dan het kabinet-Den Uyl uit de jaren zeventig en uitte opnieuw flinke kritiek op de inkomensafhankelijke zorgpremie:

“De VVD heeft deze fout gemaakt, moet het voortouw nemen en zeggen tegen de PvdA: zie hier vanaf. Wees verstandig en zoek een uitweg.”

Buma vindt dat de premie niet deugt

VVD en PvdA zijn van plan de zorgpremie afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen, bij de VVD ontstond daar deze week grote ophef over bij de achterban. Zo kunnen de premies gaan variëren van twintig tot 482 euro per maand als ze inkomensafhankelijk worden. Ook CDA-voorman Van Haersma Buma benadrukte nog maar weer eens in tv-programma Buitenhof fel gekant tegen de premie te zijn en maakte duidelijk dat PvdA en VVD niet bij het CDA hoeven aan te kloppen voor steun:

“We willen best praten over bezuinigingen, maar deze maatregel levert niets op en de zorg wordt er niet beter van. Het systeem deugt niet.”

SP-leider Roemer is op zich voorstander van een inkomensafhankelijke zorgpremie, maar zei dat zijn partij het voorstel alleen wil steunen als het plafond wordt geschrapt, dat nu op zeventigduizend euro is gezet. Anders zou de last onevenredig zwaar liggen op de middeninkomens.

Spekman maakt het alleen maar erger volgens Wiegel

Wiegel reageerde ook op de uitspraken van PvdA-voorzitter Hans Spekman in het AD gisteren. Die zei dat de PvdA niet van plan is coalitiepartner VVD tegemoet te komen bij de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie en noemde nivelleren juist “een feest”.

“We gaan nu niet zeggen: laten we een beetje minder nivelleren.”

Wiegel vindt dat Spekman hiermee olie op het vuur gooit van de coalitie en betitelde de uitspraken als “niet zo verstandig”.

“Hij heeft zichzelf zaterdag te kijk gezet. Alsof hij er plezier in heeft dat de middengroepen enorm zwaar worden gepakt. Er zijn ook PvdA-kiezers die hier last van zullen krijgen.”

Koole: scherpe randjes zijn er niet af

In het tv-programma Buitenhof reageerde Eerste Kamerlid voor de PvdA, Ruud Koole, ook op de consternatie. Volgens Koole wordt dit veroorzaakt door de snelle formatie:

“Kennelijk zijn sommige dingen nog niet helemaal duidelijk. De scherpe kantjes zijn niet van het regeerakkoord gehaald en het risico bestaat dat de formatie tijdens het regeren doorgaat. Dit kan ook op andere dossiers gebeuren.”

RTL Nieuws dreigt morgen overigens naar de rechter te stappen om de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke premie helder te krijgen. De zender diende afgelopen vrijdag een Wob-verzoek in bij het ministerie van Algemene Zaken om alle documenten en doorrekeningen op tafel te krijgen. Gezien het feit dat de VVD en de PvdA tot nu toe geweigerd hebben om iets te laten doorrekenen door het Nibud, verwacht de zender hier ook niet veel van.