Elfjarig meisje komt om door een autobom in Turkije - ‘werk van PKK’

De Turkse oproerpolitie gebruikt traangas tegen Koerdische demonstranten. Ze gingen vandaag de straat op in Istanbul om Koerdische gevangenen in hongerstaking te steunen.
De Turkse oproerpolitie gebruikt traangas tegen Koerdische demonstranten. Ze gingen vandaag de straat op in Istanbul om Koerdische gevangenen in hongerstaking te steunen. Foto AFP / Bulent Kilic

Bij een autobom die is afgegaan in het onrustige zuidoosten van Turkije is een elfjarig meisje om het leven gekomen. Achttien mensen raakten gewond, meldt persbureau AP.

Premier Recep Tayyip Erdogan beschuldigde de militante Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Hij zei dat de bom afging toen een gepantserde politieauto langsreed in de stad Semdinli in de Hakkari provincie. Dat ligt op bij de grens met Irak en Iran. De bom ging af vlakbij een trouwerij. De elektriciteit is afgesloten in het stadje.

In het gebied is het de afgelopen maanden onrustig. Bij geweld tussen Turkse veiligheidstroepen en de PKK zijn honderden mensen ongekomen. De PKK is een militante groepering waarbij duizenden vechters zijn aangesloten. Ze opereren vanuit de bergen van buurland Irak.

Koerden in hongerstaking voor meer rechten

Ongeveer negenhonderd Koerden zijn al 54 dagen in hongerstaking. Ze willen meer rechten van Turkije en aandacht voor het geschil dat aan steeds meer mensen het leven kost. De meesten van hen zijn gevangenen, verspreid over meer dan vijftig gevangenissen, meldt AFP.

Maar meer rechten zit er waarschijnlijk niet in, schreef onze correspondent Bram Vermeulen eerder in NRC Handelsblad:

De PKK wil de regering dwingen terug te keren naar de onderhandelingstafel die in 2008 werd verlaten. In plaats van onderhandelen, arresteerde de politie duizenden Koerdische activisten, journalisten, advocaten. De PKK geniet logistieke steun in Syrië en Iran, die de Turkse regering lijken te willen straffen voor haar steun aan het Syrische verzet.

Meer dan veertigduizend doden door geweld

Meer dan veertigduizend mensen zijn tot nu toe al omgekomen in het conflict tussen de PKK en Turkije, sinds de groepering in 1984 de wapens oppakte. De militanten willen een onafhankelijke staat in het grotendeels Koerdische zuidoosten van het land. De PKK is een terroristische groepering volgens Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie.


Grotere kaart weergeven

De uitzending van de vierdelige documentaireserie Langs de Grenzen van Turkije van onze correspondent Bram Vermeulen zal vanavond gaan over de grens tussen Turkije en Irak. De aflevering is te zien om 20:25 bij de VPRO en later op nrc.nl terug te kijken. Kijk hier de laatste uitzending terug.