Wat twee gestrande schepen in Valencia over ons vertellen

In Spanje strandden vorige maand twee vrachtschepen op zo’n dertig meter van de kust. Dat gaf een surrealistisch beeld, alsof er twee flatgebouwen in zee stonden. Deze jongen maakte er een filmpje over. Een korte docu, analyse en persoonlijke verhandeling in één.

De twee gestrande schepen, Celia en BSLE Sunrise, lagen vlakbij de kust.
De twee gestrande schepen, Celia en BSLE Sunrise, lagen vlakbij de kust. Foto Reuters / Heino Kalis

In Spanje strandden vorige maand twee vrachtschepen op zo’n dertig meter van de kust. Dat gaf een surrealistisch beeld, alsof er twee flatgebouwen in zee stonden. Deze jongen maakte er een filmpje over. Een korte docu, analyse en persoonlijke verhandeling in één.

Terwijl je op het strand normaal gesproken kunt wegdromen bij een oneindige zee en verre horizon, bestond het uitzicht op dit strand ten zuiden van Valencia voor even uit grootse containers en industriële kranen. Dat absurdistische plaatje werd een toeristische trekpleister, een surferswalhalla en zelfs het decor van een bruiloft.

Verhaal gaat niet alleen over twee gestrande schepen

Ook kunstenaar Antoni Sendra wilde erheen, om deze bijzondere gebeurtenis op camera vast te leggen. Maar gaandeweg vond hij zijn oorspronkelijke invalshoek niet meer zo interessant. Gota Fría, windrichtingen, jaargetijden… wat zou het ook eigenlijk.

Toch heeft hij zijn aanvankelijke idee nog wel in het filmpje opgenomen, waardoor je als kijker in iets meer dan vijf minuten niet alleen informatie krijgt over die twee gestrande schepen, maar ook over het maakproces van de film. Met een verrassend inzicht op het einde.