Tienduizenden mensen hebben andere woning nodig door Sandy

Inwoners van Brooklyn, New York, wachten tot het benzinestation open gaat. Door orkaan Sandy is er benzine tekort. Volgens Michael Bloomberg kan het dagen duren voor dat is opgelost.
Inwoners van Brooklyn, New York, wachten tot het benzinestation open gaat. Door orkaan Sandy is er benzine tekort. Volgens Michael Bloomberg kan het dagen duren voor dat is opgelost. Foto AP / Bebeto Matthews

Tienduizenden mensen die het slachtoffer zijn geworden van de orkaan Sandy, zullen binnenkort een andere woonplaats nodig hebben. Nu de winter eraan komt wordt het steeds kouder in New York en beschadigde huizen daar niet tegen bestand, zo zei gouverneur Andrew Cuomo vanmiddag in een persconferentie op de televisie.

Een week nadat superstorm Sandy over de oostkust van de VS raasde heeft het gebied nog steeds te kampen met stroomuitval en brandstoftekort. De temperaturen zijn ondertussen gedaald tot net boven het vriespunt. Met de brandstoftekorten gaat het wat beter, zei Cuomo volgens persbureau Reuters. Maar het zal nog wel “een paar dagen” duren voordat problemen zijn opgelost.

Volgens de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, moet er voor tussen de 30 en 40 duizend inwoners een nieuw huis worden gezocht.

Marathon afgelast

Eigenlijk zou vandaag de marathon zijn in New York, maar die is door de omstandigheden afgelast, zo werd vrijdag besloten.

Desondanks hebben duizenden teleurgestelde hardlopers toch een persoonlijke marathon gelopen. Kort na zonsopgang verzamelden ze in Central Park. Om een marathon te lopen (42,2 kilometer) zijn iets meer dan vier rondjes om het park nodig.

Onder hen waren ook Nederlanders. Oud-schaatser Erben Wennemars riep vrijdag op Twitter op om toch te gaan rennen in New York.

Twitter avatar ajoyfulnoiz Joy Sears Why have these #nyc marathon runners decided to run their own marathon?!?? If you don’t take your selfish ass and go volunteer!!
Twitter avatar AriFleischer Ari Fleischer Running the NYC marathon this weekend is terribly, terribly foolish and out of touch. Staten Island needs help.

Er zijn ook hardlopers die daaraan gehoor hebben gegeven. Een groep is naar het zwaar getroffen Staten Island gerend om een helpende hand te bieden.

25 duizend dekens uitgedeeld

Er zitten nog bijna zevenhonderdduizend mensen zonder stroom, schrijft persbureau AP. In die gebieden zijn opvangtehuizen geopend. Bloomberg heeft vooral ouderen aangemoedigd daar naartoe te gaan. Hij zei dat bewoners de lage temperaturen niet moeten onderschatten en dat kou “erg gevaarlijk” kan zijn. Er zijn 25 duizend dekens uitgedeeld aan mensen die liever thuis blijven.

Sandy heeft van meer dan honderd mensen het leven geëist in tien staten, zorgde voor stroomuitval bij 8,5 miljoen mensen en 20 duizend geannuleerde vluchten. Economische schade wordt geschat op 39 miljard euro. Dat maakt Sandy tot een van de meest dure rampen in de VS.