Schippers negeert tabaksadvies RIVM - ‘opstelling onbegrijpelijk’

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt het nog onnodig om foto’s op pakjes sigaretten te plaatsen die moeten waarschuwen voor de gevolgen van roken. Daarmee slaat ze een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de wind, zo blijkt uit antwoorden die de minister heeft gegeven op vragen van RTL Nieuws.

Minister Schippers wil nog geen fotowaarschuwingen op pakjes sigaretten plaatsen.
Minister Schippers wil nog geen fotowaarschuwingen op pakjes sigaretten plaatsen. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt het nog onnodig om foto’s op pakjes sigaretten te plaatsen die moeten waarschuwen voor de gevolgen van roken. Daarmee slaat ze een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de wind, zo blijkt uit antwoorden die de minister heeft gegeven op vragen van RTL Nieuws.

Het wetenschappelijk adviesorgaan concludeerde onder meer dat fotowaarschuwingen op sigarettenpakjes de gezondheidsrisico’s beter overbrengen en de motivatie van tabaksgebruikers om te stoppen of te minderen vergroten. Volgens Schippers, die binnenkort wel nieuwe ‘indringende’ teksten op pakjes invoert, is er echter onvoldoende bewijs, zo schrijft Novum:

“Het is nog onvoldoende wetenschappelijk aangetoond dat fotowaarschuwingen ook daadwerkelijk effect hebben op rokers. Wat betekent het als we zieke longen op sigarettenpakjes zetten (en kapotte levers op alcoholflessen of vervette organen op chocoladerepen?”

Verder stelt Schippers dat rapporten zoals die van het RIVM “zeer behulpzaam” zijn, maar dat de politieke afwegingen breder liggen dan de technische voorstellen.

Minimumeisen voor verkoop sigaretten: mogelijk foto’s verplicht

De Europese Commissie komt dit najaar met nieuwe minimumeisen voor de verkoop van sigaretten. Mogelijk wordt het plaatsen van bijvoorbeeld longtumorfoto’s op de verpakkingen verplicht gesteld. Haar woordvoerder laat tegenover persbureau Novum weten dat Nederland zijn standpunt nog moet formuleren, en dat er ruimte is voor nationaal beleid.

Schippers zegt een ‘weloverwogen’ rookbeleid te voeren waarin ‘bescherming van de volksgezondheid en tabaksontmoediging goed in balans zijn met het belang van individuele verantwoordelijkheid en keuzevrijheid’. Schippers heeft het afgelopen jaar de boetes voor kroegen die het rookverbod overtreden verdubbeld. Ook gaat de accijns op tabak verder omhoog.

Schippers werd er eerder van beticht een trouwe bondgenoot van de tabaksindustrie te zijn, hoewel ze zelf zegt de rooklobby nauwelijks te woord te staan.

‘Opstelling Schippers is onbegrijpelijk’

Antirookclub Stivoro noemt de opstelling van Schippers tegenover RTL onbegrijpelijk.

“Nederland laat commerciële belangen kennelijk prevaleren boven het belang van de volksgezondheid.”

Uit recente cijfers van Stivoro zou blijken dat het aantal Nederlanders dat rookt na jaren van daling weer licht is toegenomen. Van de Nederlanders zou 27 procent het laatste kwartaal hebben gerookt.

PvdA-kamerlid Myrthe Hilkens wil opheldering van Schippers:

“We weten inmiddels hoe ongelooflijk schadelijk roken is. Dus ik begrijp eerlijk gezegd niet wat het motief kan zijn om zo mager op preventie in te zetten.”