Protesten in Koeweit tegen nieuwe kieswet - politie gebruikt traangas

Aanhangers van de oppositie schreeuwen leuzen terwijl ze een grote weg in Koeweit City blokkeren.
Aanhangers van de oppositie schreeuwen leuzen terwijl ze een grote weg in Koeweit City blokkeren. Foto AFP / Yasser Al-Zayyat

In Koeweit heeft de politie vandaag traangas en granaten ingezet om zo’n tweeduizend aanhangers van de oppositie uiteen te drijven. Ze protesteerden tegen een nieuwe kieswet voor de parlementsverkiezingen 1 december. Het is al een tijdje onrustig in het land.

Volgens de oppositie wijzigt de nieuwe wet districtgrenzen zo dat zij haar meerderheid in het parlement verliest. Kandidaten die pro-regering zijn zouden daardoor een voordeel hebben. Oppositieleiders hebben gezegd de verkiezingen te zullen boycotten en roepen op tot demonstraties.

Honderden politieagenten hielden vandaag de wacht in Koeweit City, uit angst voor een herhaling van protesten vorige maand. Toen kwam het tot een confrontatie tussen de politie en duizenden demonstranten, waardoor zo’n dertig mensen in het ziekenhuis belandden.

Tweede keer dat er verkiezingen zijn in een jaar

De verkiezingen volgende maand zullen we tweede zijn dit jaar. In februari behaalde een oppositieblok van islamieten, liberalen en stamhoofden een meerderheid, maar het parlement werd ontbonden door emir Sabah al-Ahmad al-Sabah. Hij bepaalde toen dat er nieuwe verkiezingen komen. Koeweit kent meer politieke vrijheid dan andere Arabische Golfstaten maar de emir houdt het laatste woord.

Koeweit is een OPEC-land (Organisatie van Olie Exporterende Landen) en een bondgenoot van de VS. Tot nu heeft het land pro-democratische onrust kunnen vermijden, maar de spanningen zijn dit jaar hoger opgelopen door een machtsstrijd tussen het parlement en de regering die wordt gedomineerd door de Al-Sabah familie, schrijft Reuters.