Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Explosie in Damascus - Syrische oppositie start overleg in Doha

De Syrische staatstelevisie meldt dat er een grote explosie heeft plaatsgevonden bij een hotel in het centrum van Damascus. Op de locatie zouden belangrijke overheidsgebouwen zijn, waaronder het hoofdkwartier van de aanvoerder van het Syrische leger.

Het hotel dat beschadigd is door een explosie in het centrum van Damascus. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

De Syrische staatstelevisie meldt dat er een explosie heeft plaatsgevonden bij een hotel in het centrum van Damascus. Doelwit was het hoofdkwartier van de aanvoerder van het Syrische leger. Er zijn twaalf gewonden gevallen.

De staatstelevisie spreekt van een ‘terroristische aanslag’. De aanslag zou opgeëist zijn meldt oorlogsjournalist Harald Doornbos:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Damascus aanslag opgeeist door deze brigade RT @THE_47th “The Prophet’s Grandchildren Brigade” claims the Damascus explosion just now.

Het gaat om het Dama Rose hotel, een hotel dat vroeger ook door de VN-waarnemers werd gebruikt. De explosie vond plaats op de parkeerplaats van een vakbond achter het hotel, 500 meter van het legerhoofdkwartier. Door het rondvliegende glas raakten tien mensen gewond. Op een filmpje is de schade aan het hotel te zien:

http://www.youtube.com/watch?v=4vZSWhUloMk&feature=youtu.be

De aanslag komt op de dag dat vandaag in Doha, de hoofdstad van Qutar, een belangrijke conferentie start waarbij de versplinterde, Syrische oppositiegroepen proberen een eensgezinde lijn af te spreken en een gezamenlijke strategie om het regime van Assad ten val te brengen.