ECB onderzoekt of het te goedkoop geld leende aan Spaanse banken

Heeft de Europese Centrale Bank te goedkoop leentjebuur gespeeld voor Spanje? De ECB gaat het in ieder geval onderzoeken, meldt de Duitse krant Die Welt am Sonntag. Mogelijk heeft de ECB in strijd met de eigen regels tegen een te laag rentetarief geld geleend aan noodlijdende Spaanse banken.

Mario Draghi, ECB-president, op een persconferentie dit najaar over de eurocrisis. Foto EPA / Boris Roessler

Heeft de Europese Centrale Bank Spaanse banken te goedkoop leentjebuur laten spelen? De ECB gaat het in ieder geval onderzoeken, meldt de Duitse krant Die Welt am Sonntag. Mogelijk heeft de ECB in strijd met de eigen regels tegen een te laag rentetarief geld geleend aan noodlijdende Spaanse banken.

Volgens die krant hoefden de banken slechts een half procent rente te betalen over 16,6 miljard euro aan leningen van de ECB, terwijl dat eigenlijk veel meer had moeten zijn. Sinds de crisis kunnen banken goedkoop geld lenen. Als onderpand moet de bank waardevolle effecten of kredietvorderingen geven. Maar de tachtig miljard euro aan staatsleningen die de Spaanse banken als onderpand gaven, voldeden niet aan de eisen van de ECB.

A-rating van onbekende kredietbeoordelaar

De ECB beoordeelde de staatsleningen als zeer betrouwbaar en gaf ze zelfs een ‘A-rating’ op basis van een tamelijk onbekende Spaanse kredietbeoordelaar, terwijl grote kredietbeoordelaars als Fitch en Moody’s ze beoordeelden met een lagere B-rating. Het risico van zo’n onderpand met een hoge rating is slechts een half procent, waardoor een Spaanse bank die tien miljoen euro aan staatsleningen als onderpand geeft, daarvoor 9,95 miljoen euro van de ECB kan lenen.

Maar de regels van de ECB zijn dat onderpanden hoger dan 66,5 euro een veel groter risico vormen en daar geldt minstens een risocopercentage voor van 5,5 procent, wat 13,3 miljard minder aan lening oplevert dus. Een woordvoerder van de ECB zegt dat de bank gaat onderzoeken of de bank inderdaad handelde tegen de eigen richtlijnen in, wijst er op dat de meeste Europese banken onderpand leverden voor hun leningen, die ruimschoots de waarde overtroffen.