Woord vooraf

Iwan Baan / HH

Jarenlang heb ik in Parijs gewoond. En na bijna vijf jaar was ik ervan overtuigd: dit is de beste stad ter wereld om te wonen, te leven, te werken, lief te hebben, uit te gaan, te dromen, te genieten. Jammer genoeg riep de krant waarvoor ik toen werkte mij terug naar Brussel om me, gelukkig maar, twee jaar later naar New York te sturen. Ik kende de stad nauwelijks toen ik er ging wonen. Al na een paar weken wist ik dat ik er naast zat met mijn idee over Parijs.

Parijs is een prachtige vrouw die verleidt en zich wat hautain laat aanbidden. Maar het is nooit de vrouw bij wie je thuiskomt, met wie je plannen maakt, die je in haar leven toelaat.

New York daarentegen werd meteen mijn minnares. My city. Omdat je er met vele andere miljoenen mensen van over de hele wereld bent aangespoeld, wordt er nooit gevraagd waar dat rare accent nu vandaan komt. Want als iedereen een accent heeft, heeft niemand er een. Alle clichés kloppen: New York is duur, en hard, en soms gevaarlijk, en haastig, en oppervlakkig, en veel, en druk, en overdreven en altijd. Het is de stad waar de energie en creativiteit bijna voelbaar door de straten stromen, de stad waar dromen worden nagejaagd en waargemaakt, de stad waar alles kan en niks moet. De stad ook van de grote gebaren en van de ultieme passie.

In deze bijlage nemen wij u graag mee naar New York. Deze stadsgids is samengesteld met artikelen uit New York Magazine, gekozen door de Lux-redactie. Er is maar één waarschuwing: deze stad werkt verslavend. Geniet!

Peter Vandermeerschhoofdredacteur