Wie weet, in een volgend kabinet

Mirjam de Blécourt (48) werd dit jaar verkozen tot beste arbeidsrechtadvocaat van Europa. Maandag vliegt zij voor een handelsmissie naar Turkije met premier Rutte. „Goh, ja, wat een heftige straf kreeg Moszkowicz.”

Sportauto

„Ik heb een snelle sportauto met een open dak. Als ik van mijn werk naar huis rijd, lijkt het of ik op een boot zit. Ik heb een grote hang naar vrijheid. Het werkt door in alles wat ik doe. Ik wil niet beknot worden, ik wil mijn eigen ding kunnen doen. Je zal mij overigens niet met 200 kilometer per uur over de weg zien scheuren. Een vriendin van mij zei eens schertsend: ‘Het is de enige sportauto die nooit boven de 90 uitkomt’.”

Hartaanval

„Ik was dertien jaar en zat ziek thuis toen mijn vader naar zijn borst greep. Mijn moeder belde meteen de ambulance, in de wetenschap dat zijn ooms allemaal aan een hartaanval waren overleden. Het moment dat de ambulance wegreed, staat mij nog helder voor de geest. Ik was doodsbang. Die zie ik nooit meer terug, dacht ik. Dat mijn vader er nog is, is een wonder. Ik kan niet zeggen of mijn leven anders was gelopen als ik zonder hem verder had moeten leven. Wat ik wél weet is dat ik door die ervaring bijzonder goed kan relativeren: wat er ook gebeurt, het kan altijd erger.”

Kinderrechter

„Als meisje van tien wilde ik kinderrechter worden. Die droom is nog steeds levend, al zie ik mezelf zoiets eerder aan het eind van mijn carrière doen. Wat voor rechter ik zou zijn? Een empathische. Harde straffen en uithuisplaatsingen lijken mij niet de oplossing voor een misstap. Iederéén begaat toch wel eens een misstap? Ik geloof in de zachte hand.”

Christine Lagarde

„Christine is mijn grote voorbeeld. Ik heb met haar samengewerkt toen ze arbeidsrechtadvocaat was bij Baker & McKenzie. Een rustige vrouw. Ze had haar zaakjes goed op orde. Minder bekend is haar recalcitrante kant. Als IMF-topvrouw is Christine een nette verschijning, maar in haar advocatentijd droeg zij leren broeken en had zij een wilde krullenbos. Ze kwam altijd op voor de rechten van vrouwelijke advocaten. Toen een aantal van hen bij Baker & McKenzie zonder aanwijsbare reden werd overgeslagen om partner te worden, sloeg zij met haar vuist op tafel. Met resultaat. Dat vond ik heel stoer. Dat Lagarde vorig jaar de felbegeerde positie bij het IMF binnensleepte, verbaasde mij niet. Zij deed het op karakteristieke wijze. Niet als een bulldozer, maar door draagvlak te creëren.”

Minister

„Werd ik genoemd voor een ministerschap? Ja? Door wie dan? Ik ben 48 jaar en werk al 21 jaar in de advocatuur. Dan ga je nadenken: wat zit er nog meer in het vat? Ik zou het moeilijk vinden altijd in de spotlight te staan. Of Rutger Castricum van PowNed tegen het lijf te lopen, haha. Tegelijkertijd lijkt het mij spannend om op een ministerie als Sociale Zaken aan de knoppen te zitten. Dingen te verbeteren. Nou ja, wie weet in een volgende kabinet. Ik ben lid van VVD, ja.”

30 procent

„In het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat minstens 30 procent van de topfuncties bij de overheid in 2017 door vrouwen bezet moet zijn. Zeven van de twintig nieuwe kabinetsleden zijn vrouw. Kortom: een mooi resultaat. De afgelopen jaren heb ik samen met Heleen Mees en advocaat Mike Jansen een wet voorbereid die ervoor moet zorgen dat in 2015 minstens 30 procent van de grote vennootschappen door vrouwen wordt geleid. Om die wet erdoor te krijgen, moesten wij veel lobbywerk verrichten. Zat ik bij staatssecretaris Frans Weekers van Financiën, zegt-ie: ‘Is het nou écht zo moeilijk voor vrouwen?’ Ja, dus. Ik heb hem verteld hoeveel moeite het mij kostte om partner te worden bij Baker & McKenzie. En dat headhunters stuk voor stuk bevestigen: een topman heeft nog altijd de voorkeur. Soms klagen mensen dat topvrouwen vroegtijdig het bijltje erbij neergooien. Zoals Marie-Christine Lombard van TNT Express. Maar wat dacht je van de bouwfraude? Daar waren alleen mannen bij betrokken. Of Wim Kok: heeft die het als toezichthouder bij ING nou zo goed gedaan?”

Moszkowicz

„Goh, ja, wat een heftige straf kreeg Moszkowicz deze week opgelegd. Het schrappen uit het ambt van advocaat riekt naar symboolpolitiek, niet? Ik had zelf gerekend op een half jaar voorwaardelijk en een half jaar onvoorwaardelijk. Het zal mij benieuwen of de straf in hoger beroep standhoudt.”

Ontslagrecht

„Ik vind het goed dat in het regeerakkoord is afgesproken dat het UWV ontslagen bij bedrijven blijft toetsen op redelijkheid. Ook juich ik het toe dat je in cao’s mag afspreken dat bij ontslagen niet automatisch ‘last in, first out’ geldt. Alleen vraag ik mij af waarom bedrijven zoiets niet ook met hun eigen ondernemingsraad kunnen afspreken. En waarom er geen duidelijke scheiding wordt gemaakt: collectieve ontslagen via het UWV, individuele ontslagen via de kantonrechter. Dat oudere werknemers de dupe worden van de maximering van de ontslagvergoeding staat vast. De kans dat zij een andere baan na scholing vinden is nihil.”

Erotisch kapitaal

„Veel vrouwelijke advocaten dragen een androgyn pak met platte schoenen en een mannenbril. Ze denken: zo word ik serieus genomen. Ik doe daar niet aan mee. Neem deze lange laarzen [ze steekt haar ranke been in de lucht]. Ik vind de snit heel mooi. Gewoon: móói. Als ik er zo uitzie, voel ik mij zelfverzekerd. Daardoor krijg ik ook meer voor elkaar. Overigens houd ik het altijd decent. Ik kan hier ook zó gaan zitten [ze knoopt haar bovenste knoopje open], maar dat doe ik dus alleen als ik met mijn man uit eten ga.”

Cruijff

„Vorig jaar brak er een bestuurscrisis uit bij Ajax, nadat vier commissarissen van de club zonder overleg met medecommissaris Johan Cruijff een nieuwe directeur hadden benoemd: Louis van Gaal. Cruijff schakelde ons kantoor in, waarop ik samen met twee collega’s naar Barcelona vloog voor een gesprek. Toen Cruijff aan het eind van de dag een taxi voor ons wilde aanhouden, klapten honderden Spanjaarden hun handen stuk. Een gekke ervaring. Ik heb mij nooit gerealiseerd wat Cruijff bij mensen losmaakt. En van voetbal had ik ook geen kaas gegeten. In het kennismakingsgesprek met de trainers vroeg ik aan Dennis Bergkamp en Wim Jonk of ik hun namen mocht noteren. De enige die ik herkende was Bryan Roy, de ex van Nada van Nie, die vaak in de bladen staat.”

Yoga

„Iedere zondag doe ik yoga met een privéleraar aan huis. Drie uur lang: een uur oefeningen, daar ben ik niet echt dol op. Dan een uur meditatie, dat is heerlijk. En tot slot een uur theorie. Yoga doorgronden is moeilijker dan het civiel en fiscaal recht bij elkaar. Maar ik ga het nooit uit de weg, ik volg trouw mijn lessen. Als ik het voor het zeggen had, zou ik yoga in het bedrijfsleven invoeren. Het hoofd van werknemers loopt vaak over. Hun dagen zijn gevuld met telefoontjes, werklunches, vergaderingen. Yoga maant tot rust. Al doe je het tien minuten per dag, je zal zien dat het een wereld van verschil maakt.”