Wie was het kind met nr. 26947? Haar naam was Czeslawa Kwoka

U plaatste recent een drietal foto’s, gemaakt door de recentelijk overleden ‘fotograaf van Auschwitz’. Zijn naam stond er bij: Wilhelm Brasse (Auschwitz-fotograaf Wilhelm Brasse (1917-2012) overleden, 24 oktober).

Het kind op de drie foto’s was echter alleen te identificeren middels zijn kampnummer (26947).

Ik hoop dat dit een vergissing was, dat u gewoon niet heeft nagedacht, er niet bij stil heeft gestaan dat hij een naam had en niet alleen nog maar een nummer. De foto’s zijn indertijd gemaakt om een mens met een naam te veranderen in een dier met een nummer. Maar dit kind was een mens, en verdient het ook als zodanig te worden behandeld.

Brigit van Loggem,

Overberg

De krant antwoordt

Haar naam was Czeslawa Kwoka

Er kwamen meer brieven over die foto’s. Dat geeft aan hoe gevoelig dit onderwerp ligt, terecht.

De redacteur Buitenland die het bijschrift maakte, heeft niet gezocht naar de naam van het afgebeelde kind, juist omdat het beeld al zoveel zeggingskracht heeft. „Het schokt de kijker nog steeds. En het verhaal was: het werk van de overleden fotograaf”, zegt hij.

Een goede keuze? In elk geval zeker geen teken van veronachtzaming van menselijk leed. Maar de reacties van lezers wijzen er wel op dat bijschriften, zeker bij zulke gevoelige historische onderwerpen, maar beter zo concreet mogelijk kunnen zijn.

Want wie was dit? Geen jongen, maar een meisje.

Zij heette Czeslawa Kwoka, geboren in Wolka Zlojecka op 15 augustus 1928, en in Auschwitz overleden op 12 maart 1943. Ze was toen veertien. Een lezer uit Den Haag was daar op Google ook al achter gekomen.

Er is een Wikipedia-lemma aan haar gewijd.