Verzet Syrië executeert soldaten

Syrische rebellen zijn opnieuw in opspraak geraakt naar aanleiding van een filmpje waarop een groep gevangen Syrische soldaten lijkt te worden geëxecuteerd. Een woordvoerder van de VN Raad voor de Mensenrechten in Genève zei vrijdag dat het „erg waarschijnlijk (is) dat dit een oorlogsmisdaad is, opnieuw”.

Het filmpje, dat op YouTube is te zijn, zou zijn gemaakt in Saraqeb, een stad in het noorden van Syrië waaruit de regeringstroepen zich donderdag hebben teruggetrokken. Een groep gevangen soldaten zit en ligt op de grond, onder vuur gehouden door rebellen. Als de camera wegdraait, is het geratel van machinegeweren te horen en verstommen hun stemmen. Aan het einde van de bijna drie minuten durende video, als de camera weer terugdraait, is veel stof te zien en wat op elkaar gevallen lichamen lijken te zijn.

Het filmpje voedt de twijfels over het verzet in Syrië. De tegenstanders van president Assad zijn ook onderling sterk verdeeld; buitenlandse, onder wie islamitische fundamentalisten, hebben zich in de strijd gemengd.

Dit weekeinde zou in Qatar een bijeenkomst worden gehouden om te proberen het verzet in Syrië onder één leiding te brengen.

Volgens de VN zijn er sinds eind vorig jaar steeds meer berichten over wreedheden en excessen door Syrische rebellen. (Reuters, AP)