‘Verhuizen wordt dure grap voor huizenbezitters met NHG’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Vereniging Eigen Huis is verbolgen over nieuwe, volgens de organisatie oneerlijke regels voor de Nationale Hypotheekgarantie. Huizenbezitters met de NHG zijn bij een verhuizing vaak heel duur uit omdat de NHG-hypotheek meenemen naar een volgende woning kan voortaan alleen nog als die hypotheek annuïtair en volledig wordt afgelost.

De Volkskrant berichtte vanochtend dat de Nationale Hypotheek de regels met instemming van het ministerie van Financiën heeft veranderd. Het gevolg is dat de NHG-klanten mogelijk honderden euro’s per maand extra moeten gaan betalen voor hun nieuwe woning.

De nieuwe regels zijn volgens de krant in strijd met verkiezingsbeloftes van met name de VVD, die beloofd had dat ‘oude’ contracten zouden worden gerespecteerd en dat de strengere eisen alleen voor nieuwe hypotheken zouden gelden.

VEH ‘verbijsterd’, NHG begrijpt commotie

De Vereniging Eigen Huis heeft gisteren “verbijsterd” kennisgenomen van het nieuws, zegt directeur Rob Mulder in de Volkskrant. Karel Schiffer, directeur van de NHG, zegt de commotie te begrijpen, maar verdedigt de aanpassingen:

“Ik wil al mijn klanten om principiële en praktische redenen graag gelijk behandelen, starters en mensen die hun tweede huis kopen. Daarom hebben wij dit zo voorgesteld en daarmee heeft het ministerie ingestemd.”

Wat is de Nationale Hypotheekgarantie precies?

De NHG beschermt huiseigenaren tegen een restschuld bij gedwongen verkoop. Als de opbrengst na veiling lager is dan de hypotheekschuld, dan betaalt Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) het verlies aan de bank. Voorwaarde is dat de betalingsproblemen buiten schuld van de huiseigenaren zijn ontstaan, bijvoorbeeld door (echt)scheiding of werkloosheid. Kopers van een huis tot 350.000 euro (per 1 juli tot 320.000 euro) kunnen NHG krijgen. De koper betaalt eenmalig 0,7 procent van de koopsom; het voordeel is dat de koper tot 0,6 procent minder hypotheekrente hoeft te betalen. Het WEW betaalt de restschulden uit het eigen vermogen (circa 740 miljoen euro). Raakt de kas ooit leeg, dan staat de overheid garant.

Beluister hieronder een NOS-radiofragment over de NHG: