Venus verslaat Serena in sister-act

Voor het eerst in drie jaar stonden de tennissende zussen Venus en Serena Williams vrijdag in een competitieve setting tegenover elkaar. Venus won de demonstratiepartij in Lagos (Nigeria) van de twee jaar jongere Serena, de nummer drie van de wereld die de afgelopen zomer zo dominant was in het vrouwentennis.

In de demonstratiepartij waren geen WTA-punten te verdienen. Maar voor Venus, nummer 24 van de wereld, was de 6-4, 7-5 zege vooral van psychologische betekenis. „Voor mij betekent winnen van Serena dat 2013 een fantastisch jaar gaat worden”, zei ze tegen persbureau AP. De laatste vier keer was Venus de verliezer in onderlinge confrontaties. Het staat dertien tegen tien voor Serena, waarbij onofficiële duels als in Lagos niet zijn meegerekend. De laatste keer dat de Amerikaanse zussen in een officiële wedstrijd tegenover elkaar stonden was in de finale van de WTA Tour Championships in november 2009.

De zussen maakten de afgelopen twee jaar moeilijke periodes door. Serena kampte eerst met een ernstige voetblessure nadat ze in 2010, daags na het winnen van Wimbledon, op een glasscherf stapte. Begin 2011 werd ze opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles met een levensbedreigende longembolie. Bijna een jaar speelde ze geen partij.

In die periode werd bij zus Venus het syndroom van Sjögren geconstateerd, een auto-immuunziekte die er voor zorgt dat de vijfvoudig Wimbledon-winnares vaak zwaar vermoeid is. Ze duikelde uit de top-100 van de wereldranglijst. Dit jaar dubbelde ze zich met Serena naar toernooiwinst in Wimbledon en het olympisch tennistoernooi. Haar terugkeer op niveau in het enkelspel werd vorige maand bevestigd met toernooiwinst in Luxemburg.

Serena won dit jaar voor de vijfde keer Wimbledon en evenaarde daarmee een van de statistieken van Venus die nog niet in haar voordeel was. In september won ze ook de US Open. In het vrouwentenniscircuit zonder dominante kracht geldt zij momenteel op haar dertigste de beste, ondanks haar klassering als derde van de wereld.

De zussen zijn in Lagos voor een tour door Nigeria en Zuid-Afrika om aandacht te vestigen op gelijke rechten voor vrouwen.