Uitgelicht zondag

Pilot Felix Baumgartner of Austria jumps out from the capsule during the final manned flight for Red Bull Stratos in Roswell, New Mexico, USA on October 14, 2012. // Red Bull Stratos / Red Bull Content Pool // P-20121016-00084 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Pilot Felix Baumgartner of Austria jumps out from the capsule during the final manned flight for Red Bull Stratos in Roswell, New Mexico, USA on October 14, 2012. // Red Bull Stratos / Red Bull Content Pool // P-20121016-00084 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Film

Once Upon a Time in America. (Sergio Leone, 1984, VS/Italië). Meeslepend epos over de opkomst, ondergang en oude dag van een gangster (Robert De Niro). Kan worden beschouwd als laatste deel van Leones gestileerde drieluik over de Amerikaanse geschiedenis en mythologie (naast Once Upon a Time in the West en Duck You Sucker). De twee jeugdvrienden David en Max werken samen in de illegale drankhandel tijdens de Drooglegging in de jaren 20. Ook met James Woods, Joe Pesci, Danny Aiello en Elizabeth McGovern. Arte, 20.15-23.55u.

American Beauty. (Sam Mendes, 1999, VS). Alom bejubeld en met vijf Oscars bekroond filmdebuut van theaterregisseur Mendes is een inktzwarte komedie over de materialistische schijnwereld van de Amerikaanse suburbs. Lester Burnham (Kevin Spacey) beleeft zijn midlifecrisis door verliefd te worden op het vriendinnetje (Mena Suvari) van zijn dochter. In wat de kijker weet de laatste maanden van zijn leven, probeert hij nog iets van zijn leven te maken. Ook met Annette Bening, Thora Birch. BBC 2, 00.30-02.25u.

Good Night, and Good Luck. (George Clooney, 2005, VS). De tweede door George Clooney geregisseerde film gaat vooral over de (in stemmig zwart-wit gefilmde) aanvaringen van CBS-anchorman Edward R. Murrow met senator Joseph McCarthy, die in de jaren 50 in Amerika een heksenjacht voerde op communisten. Ondertiteld via teletekst. ARD, 01.05-02.30u.

Informatief

Obama: What happened to hope?. Documentaire waarin Andrew Marr terugkijkt op Barack Obama’s presidentstermijn. Heeft de eerste zwarte president van de Verenigde Staten de hooggespannen verwachtingen van zijn kiezers waargemaakt? Marr voert gesprekken met enkele adviseurs en Witte Huisstafleden van Obama, zoals Austan Goolsbee, een economieprofessor die Obama adviseert sinds het begin van de economische crisis. BBC 2, 20.30-21.30u.

Andere tijden. Volgens Obama zijn het de „stoutmoedige en volhardende experimenten” van Franklin D. Roosevelt die Amerika nodig heeft om er weer bovenop te komen. Een van die experimenten, tijdens die andere crisis van de jaren 30, was de Tennessee Valley Authority, een project dat een groot deel van het achtergebleven zuiden van de VS aansloot op de elektriciteit. In het gebied zat al een energieproducent, die nu de overheid als concurrent kreeg. Ned.2, 21.20-22.00u.

Duivelse dilemma’s: het offer. Start van een nieuwe reeks korte films waarin Nederlandse filmmakers hun personages voor een keuze stellen tussen kwaden. In Het offer (2012) van Jaap van Heusden is de zoon van een rechter betrokken bij de gruwelijke dood van een meisje. Levert hij zijn zoon uit, of houdt hij hem de hand boven het hoofd? Ned.2, 23.35-00.20u.

Sport

Studio Sport. Deze maand is het drie jaar geleden dat Robert Enke, één van de beste keepers van Duitsland, een einde maakte aan zijn leven. Is de druk in de voetbalwereld zo hoog dat het moeilijk is om je staande te houden of was de doelman gevoelig voor depressiviteit? Joep Schreuder en Edwin Schoon maakten een korte documentaire, waarin onder anderen voormalige Nederlandse topkeepers Edwin van der Sar en Hans van Breukelen aan het woord komen. Rond 16.45 uur. Ned.1, 13.10-17.25u.

Amusement

Entourage. Begin van seizoen 8 van deze komische dramaserie. Vier vrienden leven de ultieme jongensdroom: ze zijn rijk, beroemd en vrijgezel. Met Adrian Grenier, Kevin Dillon e.a. Afl.1: Home sweet home. Ned.3, 23.50-00.20u.