Uitgelicht zaterdag

Film

The High and the Mighty. (William A. Wellman, 1954, VS). Vroege ‘rampenfilm’ met John Wayne als co-piloot én co-producer, laat treffend de dynamiek zien tussen crew en passagiers, van een verkeersvliegtuig dat op een vlucht van Californië naar Hawaii halverwege in technische problemen komt. Diende als lichtend voorbeeld voor de latere Airport-films. Componist Dimitri Tiomkin won een Oscar voor de originele muziekscore. Ook met Robert Stack. BBC 2, 15.55-18.15u.

Nurse Betty. (Neil LaBute, 2000, VS). Intelligente genremix tussen komische soapverdwazing en actiethriller maakt plezier over de scheiding tussen fictie en werkelijkheid. Na een posttraumatisch stresssyndroom weet Renée Zellweger één ding zeker: ze is de verloren gewaande verloofde van een soapdokter. En dus vertrekt ze naar Hollywood. Ondertussen achtervolgd door criminelen Morgan Freeman en Chris Rock. RTL 8, 22.15-00.25u.

Nine 1/2 Weeks. (Adrian Lyne, 1986, VS). Lynes verleden als reclamefilmer is nog merkbaar in deze film die de licht sadomasochistische relatie beschrijft tussen zakenman Mickey Rourke en galeriehoudster Kim Basinger. Destijds veelbesproken film van Lyne die ook al bijvoorbeeld het overspeldrama Fatal Attraction maakte, oogt nu vooral gedateerd. Net 5, 22.50-01.05u.

Welcome. (Philippe Lioret, 2009, Frankrijk). Drama tussen fictie en werkelijkheid. In 2002 sloot Frankrijk een opvanghal voor illegale vluchtelingen bij Calais. Daarmee verdween het probleem niet: vluchtelingen slapen letterlijk bij bosjes buiten, opgejaagd door de politie. De lokale bevolking beschouwt de illegalen vooral als overlast. Een badmeester (Vincent Lindon) verliest zijn onverschilligheid wanneer hij de 17-jarige Koerd Bilal ontmoet, die het Kanaal over wil zwemmen. Ze sluiten vriendschap. Een buurman, bezitter van een deurmat met welcome erop, waarschuwt de politie. Ned.2, 00.20-02.01u.

Informatief

Prohibition - Eine amerikanische Erfahrung. Tweedelige Amerikaanse documentaire uit 2011 van Ken Burns en Lynn Novick, over de Droogligging in de jaren 20. De gemiddelde Amerikaan dronk aardig wat af, met het toenemen van industrialisatie en immigratie in het begin van de 20e eeuw. In 1917 werd daarom het 18e amendement op de grondwet aangenomen: het verbood de fabricage, verkoop en transport van alcohol. Algemeen verzet tegen prohibition het verbod nam al snel toe en de georganiseerde misdaad (met Al Capone als berucht voorbeeld) werd met smokkel en illegale verkoop in speakeasies en nachtclubs een politiek probleem van formaat. Uiteindelijk werd het verbod in 1933 weer ingetrokken. Arte, 20.15-21.05u.

Opium. Cultuurprogramma met Cornald Maas staat vanavond in het teken van de in 2010 overleden saxofonist, componist Willem Breuker, bandleider van het Willem Breuker Kollektief. Ned.2, 22.35-23.15u.

Schwerpunkt: Gothic Night. Thema-avond over de gothic-subcultuur, voortgekomen uit de punk en de postpunk - de punkrockvariant waar de Britse band Joy Division even groot mee werd. Een documentaire over deze band wordt gevolgd door een reportage over Franse en Duitse Goths en een documentaire over het fenomeen horrorfilm. Arte, 22.55-01.55u.

Amusement

Ushi & The family. Nieuwe afleveringen van amusementsprogramma met Wendy van Dijk als onnavolgbare Japanse journaliste Ushi en oma, moeder en dochter Leenders uit Limburg. Vanavond een ‘interview’ van Ushi met de Amerikaans/Britse comédienne Rubi Wax. RTL4, 20.00-20.40u. en 23.05-23.50u.