Trendbreuk: meer Nederlanders roken

De roker is aan een comeback bezig. Voor het eerst sinds jaren telt Nederland meer rokers dan in het vorige jaar. Dat meldde antirookstichting Stivoro vrijdag. Rookte in 2011 nog gemiddeld een kwart van de Nederlandse volwassenen, eind dit jaar is dat waarschijnlijk ruim 26 procent. In absolute aantallen: ongeveer 200.000 rokers erbij, in 2012.

Het percentage van vorig jaar gold als een laagterecord. Dat lag volgens Stivoro onder meer aan de vergoeding van stoppen-met-roken-behandelingen, die in 2011 werden ingevoerd. De basisverzekering vergoedde toen zowel de kosten van nicotinepleisters en -pillen, als de kosten van ‘praatbehandelingen’, bijvoorbeeld een groepscursus bij de GGD. Honderdduizenden mensen stopten vorig jaar met roken.

Sinds januari van dit jaar moeten stoppende rokers de pillen en pleisters weer zelf betalen. Stivoro gaat ervan uit dat vele rokers die vorig jaar stopten, dit jaar weer begonnen. „Een praatbehandeling in combinatie met pleisters of pillen is het meest effectief”, zegt Rob Broekstra, woordvoerder van Stivoro. „Stoppende rokers hebben in crisismomenten die chemische ondersteuning nodig.”