‘Toezichthouders Japan kregen geld van producenten kerncentrales’

Archieffoto uit december vorig jaar : radioactief water lekt uit een gebouw op het terrein van kerncentrale Fukushima. Foto AP / Tepco

Leden van een Japanse overheidsinstantie die over veiligheidsmaatregelen voor kernreactoren gaat hebben geld gekregen van nutsbedrijven of producenten van kerncentrales. Dat heeft toezichthouder NRA gezegd, meldt persbureau AP.

De NRA zegt dat hoogleraar Akio Yamamoto van de Nagoya-universiteit de afgelopen drie jaar omgerekend zo’n 263 duizend euro kreeg voor onderzoek naar reactoren. Van dat bedrag kreeg hij ruim 61 duizend euro van een dochteronderneming van Tokyo Electric Power (Tepco), de beheerder van de kerncentrale die vorig jaar zwaar werd getroffen door de aardbeving en de tsunami.

Volgens de NRA hebben nog drie collega’s van Yamamoto geld gekregen van de kernindustrie. Zo kreeg Akira Yamaguchi, een hoogleraar aan de universiteit van Osaka, ruim 97 duizend euro. Een derde daarvan was afkomstig van Mitsubishi Heavy Industries, dat kerncentrales bouwt.

Ontvangen fondsen roept vragen over neutraliteit op

Het ontvangen van de fondsen is niet illegaal, maar het kan wel vragen oproepen over de neutraliteit van de toezichthouders, aangezien de industrie een financieel belang zou hebben bij minder strenge regels. Voorheen vielen de toezichthouders onder hetzelfde ministerie van de kernindustrie promoot. De NRA werd dit jaar opgericht nadat de roep om een onafhankelijke waakhond in de kernindustrie steeds luider was geworden.

Een Japanse krant, de Tokyo Shimbun, schreef vanochtend dat deze transacties een teken zijn van “het risico dat de veiligheidsmaatregelen slap uitpakken om de nutsbedrijven tevreden te houden”.