theater

Cloaca Hummelinck Stuurman Theaterbureau Regie: Gerardjan Rijnders, Credits: Van: Maria Goos Met: Tygo Gernandt, Guy Clemens, Thijs Römer, Sieger Sloot en Olinda Larralde Ortiz Ben van Duin

Cloaca van Maria Goos door Hummelinck Stuurman.

NRC HandelsbladOok zonder de extra’s van de oerversie blijft Cloaca fier overeind. [...] Na zo’n twintig minuten heeft deze Cloaca de schaduw van zijn voorganger afgeschud. Dan blijft een ijzersterke komedie over, vol maatschappijkritisch venijn, waarin de slimme, trefzekere zinnetjes over elkaar buitelen.

De VolkskrantZodra komedie moet plaatsmaken voor drama of zelfs tragedie krijgt Cloaca iets geforceerds. Zoals in een veel te lange scène waarin politicus Joep door zijn vrienden op een stripper wordt getrakteerd en pardoes melancholisch wordt. Het werkt hier niet.

Het ParoolEen venijnige komedie is het, die regisseur Gerardjan Rijnders plaatst in een clean decor met een ongemakkelijke, ijzeren bank. De comfortabele vriendschap heeft plaatsgemaakt voor bikkelharde zelfzuchtigheid.